Борисов: Намериха компромис за бежанската вълна в Европа

Борисов: Намериха компромис за бежанската вълна в Европа | StandartNews.com

"След тежки 12-часови преговори в Брюксел се намери компромис между европейските държави и Турция. Много са недоволните, но нищо по-добро към момента не може да се направи". Това написа премиерът Бойко Борисов в своя официален фейсбук профил. И изтъкна за споразумението за мигрантите, което сключиха ЕС и Турция.

"Допълнителни 3 млрд. евро помощ до 2018 г. ще бъдат предоставени на Турция от ЕС. Турция да бъде призната за една от сигурните държави. Реамнистията, нещо изключително важно, между Българи и Гърция, България и Турция и съответно Турция и Гърция ще е факт. Приета бе формулата 1 към 1 - за всеки сириец, който от Гърция бъде върнат в Турция, ще се взима директно един от Турция за ЕС. Целта е по този начин да се спре това плуване по море с лодки, да няма трафиканти, които да взимат парите на тези хора и просто да се пресече този мръсен бизнес. Както сме говорили, мигранти ще се приемат само през КГПП, с отпечатъци, с прегледи и с идентификация. Относно релокацията и по цифрите, които досега сме се разбрали, всичко остава непроменено", обясни той.

"Действително много спорове имаше по това дали да се ускори издаването на визи за турски граждани, но както и преди, нашата позиция по тази тема беше, че либерализация на визовия режим с Турция може да се направи и това се прие. Относно отварянето на 5 глави по пътя за приемане на Турция в ЕС се прие компромисен текст. Мисля, че към момента се изпраща един добър сигнал към обществото и съответно лош сигнал към контрабандистите и трафиканти на хора", казва още Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай