Борисов: Надявам се реформаторите да размислят

Борисов: Надявам се реформаторите да размислят | StandartNews.com

Премиерът не се сърди на Радан Кънев за решението, което взе тази седмица. Това обяви самият той в предаването "Годината" на "Дарик". В личен план това е неговата (бел. ред- на Кънев) най-добра защита и желание да бъде фактор политиката, добави той. И изтъкна, че се надява реформаторите да размислят и да разберат, че могат да причинят тежък катаклизъм в държавата, ако напуснат управлението. 

Ако някой си мисли, че по някакъв начин ще ме привържат с ДПС или БСП, много се лъже. Ще изчакам какво ще кажат. Аз съм се клел пред РБ, че няма да се кандидатирам на парламентарните избори и ще пазя стабилността на държавата, продължи той и изтъкна, че в момента е безумие да правим предсрочни избори, което ще доведе до катаклизъм в страната.

Ще зарежем стабилността, ще изкараме до президентските избори и ще отидем на избори две в едно, ако РБ се откажат от коалицията, увери той. 

Моята истинска надежда е, че като се срещнат, като си говорят днес и преценят хаоса, към който ще тласнат страната, ще размислят, каза още Борисов.

Ако РБ излязат от управлението, те са длъжни на избирателите да кажат, че ще се борят да управляват България с другите партии. Но ГЕРБ няма да са с тях, ако си тръгнат, категоричен бе премиерът.

Нека да оставим да си вземат решение, ако ще взимат и тогава ще можем да коментираме. До този момент никой не ми е казал, че има проблем с управлението и коалицията, каза още той за Реформаторския блок. 

Ние за квоти не сме говорили въпреки голямата разлика в резултатите между РБ и ГЕРБ на изборите. След като си минат събранията или срещите, които имат партиите в РБ, във вторник да се съберем, за да определим новия министър. Аз като премиер имам последната дума, но тя трябва да е кандидатура, която да бъде одобрена от двете партии в коалицията. Добре е ПФ и АБВ също да ни подкрепят.

Не коментирам съдебната система, има странности, които не ги разбирам. Знаете каква сграда се прави в малкото НДК- за десетки милиони. Там всички съдии и прокурори ще имат прекрасни работни места, обясни той по повод спорните промени в Конституцията. И добави: "Ние трябва да подредим така институциите, че личностите в тях да имат символично значение".

Не може да си партия по-малка от опозиционните и да кажеш, че само това, което ти кажеш, което ти предложиш, да е гарант, че ще се случи. Ако реформата беше на ГЕРБ и правителството, тя щеше да мине без никой и да се замисли по тази тема. Но като кажеш, че трябва да се приеме това, което смята Христо Иванов, това вече няма да е реформа. Народът определя какъв и колко тежък глас да имаме в парламента, продължи премиерът.

Христо Иванов има две лица- едното е пред мене- от времето, когато дойде в централата на ГЕРБ заедно с Бъчварова и през цялото това време до онзи ден, до даването на оставката включително, когато дойде в моя кабинет и се прегърнахме, целунахме, си говорихме само хубави неща и колко сме успели, изтъкна Борисов. И в същото време той излиза и казва нещо, което изобщо не е така, добави той.

Аз имам и за разлика от г-н Кънев съм запазил най-добри, най-хубави чувства за времето, в което сме работили заедно. И той прекрасно знае, че аз съм се опитвал в тази сложна ситуация да пазя максимално спокойствието в страната. Не е никак лесна работа човек да бъде над обидата, да е търпелив . . . , каза още премиерът.

Стабилност е думата на 2015 година според премиера Бойко Борисов. Защото в такъв раздробен парламент и тежка конфронтация между политическите партии, с обща воля успяхме да я постигнем, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай