Борисов: Лагард идва у нас за успехите с контрабандата

Борисов: Лагард идва у нас за успехите с контрабандата | StandartNews.com

За първи път видях една самокритичност, решителност – така премиерът Бойко Борисов коментира дискусиите по време на организираната в Лондон Антикорупционна среща на върха.

Той направи аналогия с международните усилия за борба с тероризма: „Преди години започна да се говори за общи действия срещу тероризма и след това се надигна всеобща битка, в момента службите работят заедно, защото една по една всички държави бяха ударени, включително България", съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов отбеляза, че досега всяка държава е прилагала свои мерки по отношение на борбата с корупцията и контрабандата. „Впечатли ме колко добре познават нашата дейност в борбата с контрабандата, за огромния успех, който имаме", заяви Борисов.

Той съобщи, че директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще направи възможното да посети страната ни, за да се запознае с работата на Бюрото за борба с контрабандата, както и с всички мерки, които се предприемат.

Резултатите от борбата с корупцията и контрабандата в България за последната една година са достатъчно красноречиви. По този повод шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард обеща в близките месеци да посети България и да се запознае по-добре с нашето Бюро за борба с контрабандата, с всички дейности, които извършват специализираният съд и прокуратурата и със законовите промени, които подготвяме за борба с корупцията.

"По време на Антикорупционната среща на върха в Лондон бе поставен и въпросът за обществените поръчки, за това как да се намери един общ механизъм, за да може да се гарантират прозрачност и качество на възможно най-ниска цена. В цял свят с това има проблем, има дори държави, в които вземането на подкуп от чужденец не е наказуемо. Но всички най-честно изложиха проблемите си на масата и съм убеден, че заедно ще намерим решение", написа премиерът в личния си профил във Фейсбук.

„Ще се запознае с дейностите в съдебната система, които правим, за да стане тя по-ефективна в борбата с тези много свързани неща – корупция и контрабанда", посочи още Борисов.

Премиерът коментира, че в рамките на форума е поставен въпросът за обществените поръчки и за това как да се намери общ механизъм, за да може да има прозрачност и да се строи едновременно на ниска цена и с високо качество.

„Явно в цял свят с това има проблем, убеден съм, че ще се намерят решения", заяви Борисов, като подчерта, че България ще подкрепи британската инициатива за създаване на международен център по антикорупционно право.

Припомняме, че министър-председателят Бойко Борисов е в Лондон за участие в антикорупционна среща на върха днес. Той е придружен от вицепремиера Томислав Дончев и министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

Малко по-рано премиерът съобщи във Facebook, че се е срещнал с министър-председателите на Грузия и Малта Гиорги Квирикашвили и Джоузеф Мускат, като са обсъдили мерките, които предприемат в страните си срещу корупцията и престъпността.

"Заедно разговаряхме за успешните практики в тази област, както и за ефективното им прилагане. И тримата потвърдихме готовността на страните си за сътрудничество и за активизиране на традиционно добрите отношения между страните ни", посочи още министър-председателят.

Вчера пък Борисов проведе среща с британския премиер - Дейвид Камерън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай