Борисов иска от Меркел помощ срещу бежанците

Борисов иска от Меркел помощ срещу бежанците | StandartNews.com

Германският канцлер обсъжда с лидери от ЕС и Брекзит

Премиерът Бойко Борисов се стяга за тежки преговори в Берлин в края на седмицата. В петък и събота германският канцлер Ангела Меркел събира лидерите на северните и източноевропейските страни членки на ЕС. Очаква се сред основните теми на разговорите да бъдат бежанската криза и бъдещето на съюза след Брекзит.

По време на разговорите Борисов ще постави на масата няколко горещи въпроса, твърдят източници на "Стандарт". Заради засиления през последните седмици мигрантски поток към българската граница се очаква премиерът да поиска от колегите си по-голяма солидарност във вид на допълнителна техника и жива сила за опазване на границата. Очаква се Меркел и част от премиерите да дискутират отново дали квотите за приемане на бежанци в ЕС да са задължителни или доброволни. Както и как старите членки да поемат по-голям брой мигранти, като преустановят връщането им по Дъблинския регламент към България и Гърция. Премиерите ще нищят и засиления през последните месеци поток от Северна Африка към Европа. При дебата за сигурността на Стария континент заради вълната от бежанци неизбежно евролидерите ще обсъдят и спазването на споразумението ЕС-Турция и въвеждането на безвизов режим за Турция. Вчера шефът на ЕК Жан Клод Юнкер заяви, че все още е възможно да се постигне договорка за падане на визите от 1 октомври. Той предупреди, че за да се случи това, Анкара трябва да изпълни всички необходими условия.

Най-вероятно в Берлин Борисов ще повдигне въпроса и за влизането на България в Шенген от 1 януари 2017 г. Очаква се пред Меркел и колегите си от ЕС Борисов да постави въпроса и за газовите ни проекти - хъб "Балкан" и изграждането на интерконекторните връзки на България с Румъния и Гърция. Актуален е и въпросът за възобновяването на "Южен поток", за което обаче руският президент Владимир Путин поиска "железобетонни гаранции" от Европа.

Голямата тема на цялата предстояща седмица, през която Меркел ще има маратон от срещи, ще е бъдещето на Европа след решението на Лондон да напусне ЕС. Днес канцлерката ще обсъжда въпроса с италианския премиер Матео Ренци и с френския президент Франсоа Оланд. После се очаква да пътува до страните от Вишеградската четворка. Целта на всички разговори е да се сондират мнения по темата Брекзит преди срещата на върха на ЕС на 16 септември в Братислава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай