Борисов: Договорът Турция-ЕС осигури спокойствие

Борисов: Договорът Турция-ЕС осигури спокойствие | StandartNews.com

Подписаният договор с Турция за връщане на всички, които са преминали нелегално границата, осигури на България спокойствие. Това заяви в Малко Търново министър-председателят Бойко Борисов след проверката на оградното съоръжение на българо-турската граница.

Премиерът бе придружен от народния представител Валери Симеонов, вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министъра на отбраната Николай Ненчев, Сара Райли, зам.-посланик на Великобритания в България. Как започна инспекцията - вижте ТУК.

Борисов уточни, че общо дарените джипове от Великобритания са 40, като по думите му, те са свалени от английската армия и ще бъдат от полза на българските граничари. Министър-председателят благодари на Дейвид Камерън за дарението, което се прави за първи път.

Премиерът обясни, че всички имат принос за направеното, за да бъдат гражданите спокойни. Борисов коментира още, че не става дума за това, че нямаме пари, защото са събрани над 3 млрд. повече пари в бюджета. „Това, че пращат техника, е голям морален жест", заяви премиерът, цитиран от Фокус.

Министър-председателят изтъкна, че е доволен от изграденото до момента съоръжение, като по-голямата част от него вече е построена.

Валери Симеонов добави, че оградата изглежда сигурна и изолира Европа от останали свят. „Доволни сме", уточни Симеонов.

"С дружни усилия, с повече пари от приходните агенции, с помощта на армията огромна част от преградното съоръжение на българо-турската граница е изградено. До два месеца ще имаме 136 км. изградени на местата, където достъпът е най-лесен", обяви премиерът. И допълни: "Използвам случая да благодаря и на британския премиер Дейвид Камерън за предоставената безвъзмездна помощ, автомобили които свалиха направо от въоръжението на тяхната армия, нещо което правят за първи път. Оценяваме жеста и подкрепата. Надявам се и граничарите да са доволни, защото наистина ще са им от полза високопроходимите автомобили. Неведнъж съм казвал, че България пази границите на ЕС изключително успешно и това получава силен отзвук в Европа".

"Не мога да не благодаря на президента Ердоган и на турската държава, че полагат усилия да нямаме натиск върху оградата на границата ни", каза още премиерът. 

На последното заседание на Министерски съвет отпуснахме още 6. 200 млн. за проектиране и строеж на съоръжението по границата, защото спокойствието на българските граждани е най-важно. В момента са изградени десетки километри изцяло изградена, непрекъсната ограда", коментира министър-председателят. „Но за спокойствието българските граждани, което е най-важно огромната част, там където е лесен достъпът е направено", допълни той.

„Подписаният договор с Турция за реадмисия е един изключителен успех на правителството на мнозинството. Днес отивам в Турция и не мога да не благодаря на президента Ердоган и на турската държава, че полагат усилия да нямаме натиск върху тази ограда и че само с нас подписаха споразумение за реадмисия", поясни Бойко Борисов. 

Румяна Бъчварова сащо застъпи тезата, че е най-важно гражданите да се чувстват сигурни. „Така, както е изградено съоръжението, на практика не дава възможност за преминаване. Мисля, че много скоро ще го усетим, вече го усещаме. Това е важното, което трябва да кажем на гражданите - да не се притесняват, защото за това го правим", допълни тя.

На въпрос колко км още трябва да бъдат изградени, Бъчварова уточни, че по план са около 10-11. „В процес на строеж са, но след около 2 месеца ще имаме общо 136 км изградени", каза още тя. Бъчварова поясни, че с жеста от страна на Великобритания се вижда подкрепата, която има България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай