Борисов: Демокрацията е по-важна от стабилността

Борисов: Демокрацията е по-важна от стабилността | StandartNews.com

Ако накрая трябва да избирам между стабилност и демокрация, правата на хората, ще избера правата на хората и демокрацията. Това обяви в село Ябланово, община Котел премиерът Бойко Борисов. Той дойде на традиционния събор "Герлово пее и танцува" в Ябланово, където живеят 6000 етнически турци.

"На нас не ни трябват допълнителни помощи чрез Изборния кодекс. Точно обратното - би ни навредило това, ако нашият имидж на най-демократична партия, представляваща най-голям брой българи, бъде накърнен с квалификации от този тип, че сме ограничили правата или сме насочили своите действия в неправилна посока", каза Бойко Борисов.

"Президентът има право да налага вето и правилно го е наложил след като така смята. Отчитам грижата на Патриотичния фронт и приемам, че идеята им е благородна и цели да защити националната сигурност. Когато се отвори кутията на Пандора, всяка партия се опитала да вкара колкото се може повече от предизборните си програми. Някои ултимативно, някои просто конюнктурно и на практика в един момент ГЕРБ е трябвало да защити други интереси. Аз съм помолил във вторник да се срещнем с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и ще поговорил. Има някакви решения, включително да се даде възможност от ЦИК на Министерски съвет да открива секции там, където прецени, но не знам дали юридически е издържано и дали ще мине през Венецианската комисия, но съм готов да поема и тази отговорност, за да бъде решен изцяло въпросът. Иначе старите изборни правила бяха много, много по-добри. Много по-даващи възможност на всеки българин в чужбина да гласува", заяви премиерът.

Той подчерта, че истински разчита на отговорността на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, но и че иска да защити правото на всеки човек да гласува.

"Национална сигурност е тези хора тук да бъдат щастливи, да имат път. Ето, тук има села с по 5-6 хиляди души. С милион и половина-два живот и здраве юли месец ще им отпуснем такива пари, за да си оправят пътищата и инфраструктурата. Националната сигурност ще е застрашена, когато тези хора са недоволни и държавата не им обръща внимание", заяви премиерът. Той обеща на кметовете на Ябланово и Филаретово да имат нов път най-късно за първия учебен ден на 15 септември. България не е само жълтите павета, където 15-20 души мислят, че светът се върти около тях, а и тук. Тези хора искат да живеят нормално, а доскоро нямаха дори чешми, заяви Бойко Борисов.

Видеото може да видите ТУК! 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай