Какво иска Борисов от Европа за вируса

Искаме 130 млн. евро от Европейската комисия, за да оборудваме полицаите при тежка миграционна криза, ако има такава

Какво иска Борисов от Европа за вируса | StandartNews.com
  • Искаме 130 млн. евро от Европейската комисия, за да оборудваме полицаите при тежка миграционна криза, ако има такава
  • Раздават дезинфектанти на детските градини и школата
  • Започват проби на новата молекула за лечение на коронавируса

Премиерът Бойко Борисов ще участва в извънреден Европейски съвет, който ще се проведе онлайн в 18 часа. В него ще вземат участие както премиери и президенти от Европа, така и членове на Европейския парламент и Европейската комисия. Това стана ясно преди началото на заседанието на Министерски съвет. „Ще поискаме 130 млн. евро от Европейската комисия, за да оборудваме полицаите при тежка миграционна криза, ако има. Ще търсим варианти, ако може директно да се поръча оборудване от Германия. С лидерите от ЕС ще обсъдим както миграционната криза, така и ситуацията с коронавируса”, обясни премиерът.

ВИЖ ОЩЕ: Не спазвате карантината – 1 г затвор

Борисов даде информация и за работата на българските институти относно изработката на маски.

ВИЖ ОЩЕ: 10 безценни съвета как да се спасим от коронавируса

„В БАН имаме разработки за получаване на нови материали, които могат да помогнат в момента с подобряване на качеството на изработка на български защитни маски”, съобщи проф. Юлиан Ревалски.

ВИЖ ОЩЕ: Пораженията от коронавируса са за цял живот

Два български института разработват проекти за защитни маски. Един от тях се занимава и с получаването на активни вещества, които спомагат за предпазването от вируси. Нашите учени са разгледали няколко типа маски и са установили, че активният въглен може да се получи от костилки на кайсии, които абсорбират бактерии. Разработката се финансира с 24 млн. лева от държавата и европейски програми.„Когато водихме преговорите, се оказа, че нямаме активен въглен. В нашия институт са разработили и го имат”, обясни Борисов. Той нареди на Емил Караниколов и Кирил Ананиев да се договорят условията за производство на такъв тип маски.

ВИЖ ОЩЕ: Правителството с извънредни мерки заради коронавируса

София тех парк е включен да работи за решаване на проблемите при тези критични ситуации. Представител на София тех парк заяви, че работят с фирми, които са разработили молекула за лечение на коронавирус.

ВИЖ ОЩЕ: Коронавирус! Ръкавици за светофари и асансьори

Започват първите стъпки за финансирането на този продукт. До края на годината, когато пуснат суперкомпютъра, ще могат да моделират точно и да предвиждат всякакви критични ситуации. „Надявам се от днес или утре да започне производството на български защитни облекла. Граничарите задържаха първия опит за спекула и контрабанда. 7 500 маски са опитали да се изнесат от България. Границите максимум да се затегнат. Днес чакаме и защитните облекла от Турия”, съобщи Борисов. Той обясни, че това е жест на приятелство от страна на южната ни съседка, защото в страната има забрана за износ на такива продукти.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов към министрите: Забранявам да си ходите от министерствата

„Няма смисъл от истерия. Прави всичко това, за да са максимално спокойни хората”, допълни премиерът.

Министърът на образованието обясни, че на детските градини, училищата и висшите учебни заведения ще се раздадат дезинфекциозни материали и препарати. Днес ще се проведе среща с производители на дезинфектанти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай