Сряда,

Не спазвате карантината – 1 г затвор

От: сс -
Не спазвате карантината – 1 г затвор
A
A
A

 

Една година затвор може да получи всеки човек, който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест. Ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация.

Това е записано в чл. 355 от Наказателния кодекс. Наказанието е предвидено в случаи като истерията с коронавируса, припомня Монитор.

Не само в България има подобни мерки за превенция срещу вируса убиец. Така например седем години затвор грози всеки човек в Израел, ако умишлено заразява останалите с коронавирус. Гърция пък е въвела 2 години тъмница за онези, които с действията си излагат на риск от вируса убиец гражданите.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който проведе две извънредни заседания на кризисния щаб за борба със заразата. Той призова българите да са по-дисциплинирани, да спазват карантината и да не се събират на публични мероприятия на открито, за да не се разпространява болестта.

Най-крутите мерки срещу коронавируса се налагат в Китай. Там за нарушаване на мерките срещу опасното заболяване са възможни няколко тежки наказания - 10 години затвор, доживотен затвор или смърт. За умишленото прикриване на симптоми на коронавирус съдебните власти в Китай имат възможност да отсъдят на смърт „нарушителите“. В Тайван мъж, който е показал симптоми на коронавирус, но не е бил под карантина е бил глобен със солидната сума от 10 хиляди долара. В Чехия глобата е 130 000 евро.

 

Хората, които пристигат в България от Германия, Италия, Китай, Испания, Франция и Швейцария, задължително трябва да преминават през двуседмична карантина. Мярката не засяга онези, които транзитно са прелетели през тези страни.

Италианските власти вече въведоха драконовски мерки в намерението си да спрат разпространението на вируса в северната част на страната, включително налагане на глоби на всеки, хванат да влиза или излиза от зоните на огнище на епидемията. Екипи от полицаи и доброволци на Гражданска отбрана следят за изпълнението на правителствения декрет и в чантите си носят кочани с квитанции за глоби до 206 евро за онези лица, които отказват да се подчинят на призивите и разпоредбите им. Ако умишлено сеят зараза, могат да получат и до 3 месеца затвор.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички