Сряда,

10 безценни съвета как да се спасим от коронавируса

От: СТАНДАРТ -
10 безценни съвета как да се спасим от коронавируса
A
A
A
  • Пийте цинк, мийте ръцете си поне 20 секунди, съветва американският вирусолог Джеймс Роб с писмо до колегите си по света

Избягвайте ръкостискането. Приемайте цинк. Натискайте копчетата в асансьора само с кокалчетата на пръстите. Това са част от безценните съвети на американският патолог и молекулярен вирусолог Джеймс Роб за предпазване от коронавируса. Роб е един от първите учени, които още през 70-те работят по проблема с коронавирусите и публикуват най-ранните им описания. През февруари 2020 г. той пуска писмо до колегите си, в което описва практически съвети за предпазване от заразяването с COVID19.

ВИЖ ОЩЕ: Коронавирус! Ръкавици за светофари и асансьори

Днес съветите бяха публикувани от шефа на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков на стената му във Фейсбук заедно с данни от последни публикации в медицинската литература относно заразата и начина й на разпространение.

Ето какво съветва Роб в писмото си:

1. Без ръкостискане!

2. Използвайте само кокалчето си, за да докосвате светлинни ключове, асансьорни бутони и др. Когато сте на бензиностанция, хващайте ръчката за бензин с хартиена кърпа или използвайте ръкавица за еднократна употреба.

3. Отваряйте врати с лакът или по друг начин, а не с длан. Особено важно е това за обществените и търговски обекти.

4. Използвайте латексови ръкавици за еднократна употреба при пазаруване и всички други външни дейности, когато влизате в контакт със замърсени зони. Ако ви липсват ръкавици, използвайте дезинфекционни кърпички, включително за избърсване на дръжката и детското столче в колички за хранителни стоки.

5. Когато се приберете у дома или офиса и сте били на място с много хора, измивайте ръцете си със сапун за 10-20 секунди и/или използвайте по-висок от 60% дезинфектант за ръце на алкохолна основа.

6. Носете винаги със себе си дезинфектант, включително близо до входната врата на дома си и в колата си за употреба след посещение на бензиностанция или докосване на замърсени предмети, когато не можете веднага да си измиете ръцете.

7. Ако е възможно, кашляйте или кихайте в кърпи за еднократна употреба и изхвърлете. Използвайте лакътя си само по изключение. Дрехата на лакътя ви ще съдържа инфекциозен вирус, който може да се предава до седмица или повече!

8. Обикновените хирургически маски за еднократна употреба се използват, за да ви попречат да докоснете носа и/или устата си (докосваме носа/устата си около 90 пъти на ден, без да го осъзнаваме). Маската няма да попречи на вируса при директно кихане да влезе в носа или устата ви - тя е само за да не докоснете носа или устата. При нужда използвайте и очила или лицеви шлемове.

9. Попитайте личния си лекар си за употребата на таблетки, съдържащи цинк. Доказано е, че тези таблетки са ефективни за блокиране на коронавируса (и повечето други вируси) от умножаване в гърлото и назофаринкса. Използвайте, когато ви е препоръчано няколко пъти всеки ден, когато започнете да усещате симптоми на настинка. Най-добре е да легнете и да оставите таблетката да се разтвори отзад на гърлото и назофаринкса.

10. Този вирус се разпространява в големи капки чрез кашляне и кихане. Това означава, че въздухът няма да ви зарази! Но всички повърхности, по които се приземяват тези капки, са заразни средно около седмица - всичко, което е свързано със заразени хора, ще бъде замърсено и потенциално инфекциозно. Вирусът е предимно по повърхностите и няма да бъдете заразени, освен ако необезопасено лице кашля или киха директно в лицето ви. Този вирус има клетъчни рецептори само за белодробни клетки (заразява само белите дробове). Инфекцията идва от дихателната система - специфичен е за белите дробове. Единственият начин вирусът да ви зарази е през носа, очите или устата чрез инфектираните ви ръце или заразни пръски върху носа, очите или устата ви от кашлица или кихане на заразен с вируса.

От Българския зъболекарски съюз предупредиха, че се препоръчва симптоматично прием на 4000 мг витамин С и антиоксиданти под формата на хранителни добавки - и двете субстанции нямат неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве, но могат да помогнат при начална фаза на заразата. Консултирайте се задължително и с личния си лекар.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички