Борисов отива при Тръмп, Радев - при Путин

Премиерът заминава за форума в Давос, президентът - в Израел

Борисов отива при Тръмп, Радев - при Путин | StandartNews.com

Докато премиерът Бойко Борисов ще срещне американския президент Доналд Тръмп на юбилейната 50-а Годишна среща на Световния икономически форум в град Давос, президентът Румен Радев най-вероятно ще разговаря с руския си колега Владимир Путин. Двамата са сред 40-те държавни глави, които от 21 януари 2020 (вторник) са в Йерусалим за отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.

Двамата първи мъже на България заминават по едно и също време и ще отсъстват до четвъртък.

В Давос Борисов първо ще участва в сесията на тема „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“, след това ще се включи в неформалната среща на световните икономически лидери на тема „Доминираща Европа“.

Радев ще има среща с колегата си Реувен Ривлин, домакин на възпоминателното събитие. Държавният глава ще разговаря в Кнесета и с председателя Юли-Йоел Еделщайн.

Двата юбилея на една и съща дава "разделиха" световните лидери. Тръмп отива в Давос, вицето му Майк Пенс - в Йерусалим. Канцлерът Ангела Меркел е на бизнесфорума, а германският президент Франк-Валтер Щайнмайер е в Израел. Там се чакат още Макрон и английският престолонаследник принц Чарлз.

Борис Джонсън обаче няма да отиде в Давос, защото заяви, че няма да харчи пари за подобни разточителства. Владимир Путин ще е специалният гост на Ривлин, а голямото неизвестно остава дали на срещата в Давос руската страна ще бъде представена както обикновено от бизнеса и банкерите, които не са с черни печати за Европа, или от новия премиер Михаил Мишустин. Той който е непознат за света, но е един от малкото руснаци, които участват в партньорски финансови служби и разследване на пари в офшорни зони.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай