Борисов даде пост на Асен Василев, каза грозна истина за пенсиите

Нова покана към ПП за правителство, заговори за избори

Борисов даде пост на Асен Василев, каза грозна истина за пенсиите | StandartNews.com

Нов опит да протегне ръка на „Продължаваме промяната” за кабинет направи днес Бойко Борисов, който събра парламентарната си група, за да й даде указания по всички важни въпроси – от съставянето на правителство, през бюджета до избора на председател на НС.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов със заръка към депутатите си за утре

Колкото и да ни атакуват, единственото стабилно правителство е между двете големи коалиции – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, каза няколко пъти Борисов. И подчерта, че между двете сили няма големи различия. В края на миналата седмица обаче ПП-ДБ излязоха с категоричната позиция, че няма да подкрепят кабинет с мандат и участие на ГЕРБ.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов мрачен: Ако няма кабинет, държавата се чупи на 10 юни

В момента събитията са толкова опасни в света, като се започне с ученията в Тайван и се стигне до войната в Украйна. България не може да остане без правителство. Но, ако не се направи правителство, отиваме на избори без бюджет, категоричен бе Борисов.

Ние покачихме резултата си, но нищо стабилно не може да се изпълни без да има национално съгласие и то с партии, които изповядват нашата идеология - в подкрепа на Украйна, намаляване на инфлацията, създаване на условия за бизнес, бяха първите думи на лидера на ГЕРБ пред новоизбраните народни представители.

"Утре Вежди ще дрънне звънеца и ще проведем консултации, имаме и вариант А, и вариант Б", каза Борисов. Като най-възрастен, на Вежди Рашидов се пада да открие първото заседание на 49-я парламент.

Според Борисов е "срам" за политическите партии да не могат да направят правителство.

Борисов заяви, че "президентските хора" вече говорят, че партийният модел на управление е изчерпан. Призова за разум тези, които обичат републиката, парламентаризма и парламентарната демокрация. Подчерта, че не е подходящо свикването на Народното събрание през Страстната седмица. "На Разпети петък на работа няма да ходим!", отсече той.

 

Борисов изтъкна влошената перспектива, която дава МВФ за България две години без управление на ГЕРБ. И ги обясни с политическата несигурност. Предрече и, че ще има проблеми "поне в 10 бранша", че ще се влошат нещата с инвестициите.

"Ние не сме безотговорна партия. За всички близо 20 г. на различни нива сме демонстрирали отговорност, затова народът ни гласува доверие - кога повече, кога по-малко", подчерта Борисов.

"Затова считам, че всички заклинания - ако не може да се направи правителство - без този, без онзи, допълнително влошават кризата и допълнително изправят страната пред непоправими последствия. Ако няма редовно правителство, не може да има и бюджет", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че няма да гласуват повишаване на данъците, разказвайки пред своите какъв според него е сценарият, който се готви.

"От това, което чета, на Народното събрание ще бъдат предложени данъчни закони, с които да се намали дефицитът. Ние ясно казахме, че подобно нещо не можем да подкрепим, защото сме обещали на бизнеса най-ниските данъци в ЕС и сме го спазвали години наред. Станишев прие плоския данък и ние 12 години го следваме", посочи той.

 

"Първо ще ни внесат данъчни закони, с които да се вдига данъчната ставка. После ще ни бъде внесен бюджет с 6 - 7% дефицит, защото няма да минат данъчните закони. Без тези данъчни закони, които да съберат пари, дефицитът няма как да стане 3%", описа картината, която ни очаква Бойко Борисов.

"Единственото стабилно дългосрочно правителство е между двете големи коалиции, защото по същество имаме еднакви виждания в 99% от програмите си", каза Борисов. И вметна, явно подразнен от реакцията в залата: "Колкото по се мръщите, толкова по ме дразните. Но това е дългосрочно и валидно!"

"Има и други варианти, но там има две разделителни линии - Украйна и къде се намираме в Европа, и съответно по темата Северна Македония. Като се има предвид, че "Възраждане" си покачват резултата и казват: "Ние можем да търпим, докато не станем първа политическа сила". Не, че ще се случи, но така пазят електората си. ИТН като слушах Слави, казват, че в НС ще играят "държавен и партиен контрол". Те ще контролират. ОТК както беше. ДПС са готови винаги да управляват. И оставаме ние и колегите от ПП. Най-лесно е да искаш да контролираш, а друг да работи", обобщи политическата ситуация Борисов.

 

Според него е "жив популизъм" даването на добавки към пенсиите. Пенсионната система се изкриви - този, който не е работил с няколко добавки получава толкова, колкото този, който цял живот се е трудил, изтъкна Борисов. "Как младото поколение да се регистрира, да си плаща данъците, да си внася пенсионните вноски, за да има в НОИ пари за пенсии, или в частните фондове?" Изкривена е цялата система на управление на държавата. И никой не иска да говори за това, защото се кани пак да ходи на избори след два - три месеца", не скри възмущението си Борисов.

"Какво ще се случи, ако се отвори такъв бюджет и ние го натоварим с още няколко милиарда? Ако в него вкараме и 50 млрд. за инвестиции? Какво би се случило ако всяка партия вкара в този бюджет каквото е говорила в кампанията - катастрофа", продължи ядосано той.

Борисов обясни, че говори всичко това не, за да плаши, а за да накара политическите лидери да разберат колко е важно да има редовно правителство, за да има бюджет. "И самоконтролът между подобно правителство е най-голям гарант за превенция срещу корупцията. Дори сме обещали да има "Хемус", "Струма". Колегите от ПП са обещали по 4. Да направим по 2, да сложим Асен Василев да ги контролира (строителните фирми), за да сме сигурни, че ще се случат", добави той.

"Без нас правителство не може да има. Готови сме, диалогични сме. Единствено искаме да се отнасят към нас с уважение, заради огромната армия от гласоподаватели, които стоят зад нас. Заслужено и ясно е. Бихме ги заедно, победихме ги поотделно - и с машини и смесено. Имаме правото и самочувствието да искаме диалогично България да се управлява по-добре", категоричен бе Борисов.

"Ще стане катастрофа! И казвам това не, за да плаша, а за да убедя политическите лидери. Някъде около 10 юни държавата ще спре да плаща, ако няма бюджет. За да не се стига до подобни сценарии, трябва да проявим разум и търпимост”, заключи Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай