Борисов мрачен: Ако няма кабинет, държавата се чупи на 10 юни

Лидерът на ГЕРБ отново с призив към ПП-ДБ

Борисов мрачен: Ако няма кабинет, държавата се чупи на 10 юни | StandartNews.com

Ако няма редовен кабинет, държавата се чупи на 10 юни. Мрачната прогноза направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първото заседание на новите депутати от партията му.

Той бе категоричен, че България не може да остава повече без правителство.

"Ще стане катастрофа! И казвам това не, за да плаша, а за да убедя политическите лидери.

Някъде около 10 юни държавата ще спре да плаща, ако няма бюджет.

За да не се стига до подобни сценарии, трябва да проявим разум и търпимост.

Колкото и да ни атакуват, единственото стабилно правителство е между двете големи коалиции", каза Бойко Борисов. И подчерта, че между ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ няма големи различия.

ГЕРБ и ПП-ДБ имат общо 133-ма народни представители. ПП-ДБ обаче излязоха с категорична позиция, че няма да подкрепят кабинет с мандат или участие на ГЕРБ. Третата сила в НС - "Възраждане", отдавна е обявила, че ще подкрепи само свой кабинет при свой мандат. Така, за да направи правителство, Борисов трябва да потърси подкрепата на БСП и ДПС. Трите партии имат 128 гласа. Ако успеят да привлекат и ИТН, подкрепата става 139-ма депутати.

Кабинетът трябва да бъде излъчен от партии с нашата идеология, посочи Борисов пред своите.

Той изтъкна влошената перспектива, която дава МВФ за България и я обясни с политическата несигурност у нас.

"Затова считам, че всички заклинания - ако не може да се направи правителство - без този, без онзи, допълнително влошават кризата и допълнително изправят страната пред непоправими последствия. Ако няма редовно правителство, не може да има и бюджет", каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че няма да гласуват повишаване на данъците. "Станишев прие плоския данък и ние 12 години го следваме", посочи той.

"Първо ще ни внесат данъчни закони, с които да се вдига данъчната ставка. После ще ни бъде внесен бюджет с 6% дефицит, защото няма да минат данъчните закони", описа картината, която ни очаква Бойко Борисов.

Според него е "жив популизъм" даването на добавки към пенсиите. Пенсионната система се изкриви - този, който не е работил с няколко добавки получава толкова, колкото този, който цял живот се е трудил, изтъкна Борисов.

Изкривена е цялата система на управление на държавата. И никой не иска да говори за това, защото се кани пак да ходи на избори след два - три месеца, продължи той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай