Борис Бонев взе завоя. Загърби ГЕРБ, преговаря с БСП

Трябва да бъда председател на СОС, заяви лидерът на „Спаси София”

Борис Бонев взе завоя. Загърби ГЕРБ, преговаря с БСП | StandartNews.com

Това да бъда председател на общинския съвет не ми е фикс идея, това е работа, свързана с доста бумащина и документация, не ми е мечтаната работа. Но председателят на СОС трябва да бъде в добър синхрон с кмета. И поради демократичното право на най-голямата група да излъчи председател и поради синхрона. Това коментира Борис Бонев, който е кандидат на ПП-ДБ ("Спаси София") за председател на Столичния общински съвет през БНТ. На първото си заседание в понеделник СОС не успя да си избере шеф при две гласувания.

Ако някоя конкретна личност е проблем, ако аз съм проблем за ГЕРБ, защото съм разкривал техни схеми, това би било грешка да държат някой сламен човек да застане начело на СОС, коментира Бонев.

Няма друга кандидатура в ПП-ДБ ("Спаси София"), това беше едно от най-лесните решения, които сме взели като коалиция още преди кампанията, записано е в коалиционното споразумение. Не е обещано, ние сме се преборили, скъсахме се от работа за тези 4 месеца, каза Бонев за своята кандидатура и за това дали има друга алтернативна в коалицията.

В ГЕРБ има много конструктивни хора, чиято единствена пречка да са полезни за София е, че се съобразяват с партийните повели, допълни той.

Няма да има сглобка в София, това е моделът, който се опитваме да променим, категоричен бе Бонев.

Ще проведем разговори с всички колеги - да се опитаме да съставим един план минимум за управлението за София - 50 мерки, по които да се разберем. Всяка партия да може да реализира част от собствените си обещания пред избирателите, обясни той как ще се работи в СОС.

Ще водим разговори с всички, без ГЕРБ. БСП е вариант, допълни Бонев. И уточни, че разговорите с БСП са за реализиране на общи приоритети.

Важни идеи и политики на ГЕРБ също ще бъдат подкрепяни, защото зад тях стоят избиратели, които имат своите очаквания, допълни той.

Склонни сме да подпишем план за политики, не коалиционно споразумение, допълни лидерът на "Спаси София".

Имаме нужда от предварителен кредит на доверие, защото в София не сме управлявали, за да докажем, че това, което мислим, ще го изпълним, каза той.

Ако не ги изпълним - всички останали групи имат мнозинство и могат да изберат нов председател на СОС, коментира Бонев. Не е възможен варианта за ротационен председател.

Получил съм подкрепата на всички съветници и партии от нашето обединение. Важен е и синхронът в работата на шефа на СОС и кмета. Не знам да има някой в София с 25 хиляди преференции. Този изключителен вот на софиянци трябва да бъде уважен, коментира Бонев на въпрос дали ще отстъпи от своята кандидатура.

Червената линия за него е управление с ГЕРБ. Гласуването е тайно, не вярвам, че те ще ме подкрепят под каквито и да било условия, допълни той.

Няма да ми е най-приятното на света, но ще се заема за работа, отговори Бонев на въпрос как ще се чувства, ако бъде избран с гласовете на ГЕРБ. Малко се преекспонира политическата важност на избора на председател на СОС, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай