Бобева: Шампиони сме в ЕС по разработване на стратегии

Бобева: Шампиони сме в ЕС по разработване на стратегии | StandartNews.com

София. "Ние сме шампиони по разработване на стратегии, разработили сме два пъти повече стратегии, отколкото са разработили другите страни-членки на ЕС". В момента действащите стратегии в България са 128, като следващата страна в ЕС по брой стратегии има едва 56. Това заяви след днешното заседание на кабинета вицепремиерът Даниела Бобева, която представи доклада си относно състоянието на процеса по стратегическото планиране в Република България.

Голяма част от стратегическите документи нямат годишни планове за изпълнение, в които да са разписани конкретните задачи пред администрацията, коментира вицепремиерът. Преобладаващата част от стратегиите нямат и финансова обосновка и не са финансово осигурени.

"Трябва да се направи анализ и оценка на всички действащи в момента 128 стратегии, голяма част от тях вече са неактуални," поясни Бобева.

"В момента действат 128 стратегически документа, като най-много стратегии, 21 има в областта на социалната политика и заетостта", съобщи Бобева.

Тя напомни, че редица закони изискват разработване на стратегии за секторни политики. Около 41 % от стратегическите документи са подготвени във връзка с изискване на европейското законодателство. Освен това по смисъла на законодателството трябва да се разработят още 96 стратегии. Най-много, 39 стратегии са с времеви хоризонт 2020.

Интересен факт е, че 33 нямат конкретен срок на действие.

В резултат на анализа на вицепремиера е взето решение Съветът по административна реформа да се заеме с проблемите на стратегическото управление. Освен това рамката за разработване на стратегическите документи ще стане задължителна и ще се върви по-малко стратегии.

"По същество въпросът е и за приоритетите и за това, кои са най-важните неща, които трябва да правим", коментира Бобева. Тя призна, че все още не е видяла новата стратегия за енергийния сектор, но подчерта, че един от най-важните сектори, за които трябва да има стратегия е енергетиката. Една от 128-те действащи в момента стратегии е и "Национална стратегия за превенция и борба с корупцията и организираната престъпност", приета през 2009 година, във връзка, с която е имало план за действие само през 2010 година. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай