Неделя,

БНБ:Петков поиска смени в ББР преди да е министър

От: СТАНДАРТ -
БНБ:Петков поиска смени в ББР преди да е министър
A
A
A

Смени в Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) поискал Кирил Петков още преди да бъде назначен за служебен министър на икономиката. Това става ясно от специално съобщение на БНБ.

"На 11 май 2021 г. – ден преди датата на назначаване на служебното правителство на Република България съгласно указа на президента – в БНБ постъпиха искания от господин Кирил Петков за предварително одобрение за членове на надзорния съвет на ББР по Наредба № 20 на БНБ за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция и изисквания във връзка с изпълнение на техните функции (Наредбата) и от господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, за предварително одобрение за членове на управителния съвет на ББР по Наредбата.", съобщиха от БНБ. Повод са постъпили многобройни запитвания в БНБ относно намеренията за промени в ръководството на „Българска банка за развитие“ АД (ББР).

Същите искания бяха оттеглени съответно от министър Кирил Петков и господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, на 21 май 2021 г., допълват от централния депозитар.

Към момента в БНБ няма подадено ново искане за одобрение за членове на надзорния или управителния съвет на ББР, се казва още в съобщението. В него се припомня, че "издаването на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция следва процедурата и сроковете съгласно Закона за кредитните институции и Наредбата".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички