Блумбърг: Изборите в България показаха нуждата от пролетно почистване

Блумбърг: Изборите в България показаха нуждата от пролетно почистване | StandartNews.com

"Дали се промени нещо след като ГЕРБ, дясно-центристката партия, която предизвика предсрочните избори, спечели вота", коментира финансовото издание Блумбърг.

Краткият отговор е да - изборите показаха, че българите вече не вярват на политическия елит, и следващото правителство, под каквато и да е форма, ще бъде слабо и нестабилно.

Макар протестите през февруари да бяха продиктувани от растящите цени на тока, основната причина беше разочарование.

Като модел на строга фискална политика, България е често сочена за пример в ЕС, но е най-бедната държава в съюза, и все по-голям процент от гражданите са изгубили илюзиите си, че влизането е ЕС ще промени живота им.

Резулатите от изборите едва ли променят ситуацията - нито една партия не успя да вземе мнозинство в парламента, и преговорите по съставянето на новото правителство ще бъдат дълги и едва ли ще удовлетворят който и да е от гласоподавателите.

С такова слабо правителство и лиспата на доверие от страна на народа, не е ясно какви мерки би могъл да приложи новият кабинет, за да подобри икономиката и намали социалното напрежение.

През 2009, ГЕРБ заявиха, че ще изчистят политическата корупция, но направиха малко в това отношение. Ако имат възможността да управляват отново, това би бил най-добрия им ход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай