Близнашки за избирането на Кристалина: Преизпълнен съм с възторг

Близнашки за избирането на Кристалина: Преизпълнен съм с възторг | StandartNews.com

София. "Преизпълнен съм с възторг. Ако бяхме на футболен мач, сигурно щях да кажа, че Господ е българин". Това заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки по повод избирането на Кристалина Георгиева за еврокимисар с ресор "Бюджет и хуманитарни ресурси" и заместник на Жан-Клод Юнкер.

"От Брюксел пристигна добрата вест и тя надхвърли всички наши очаквания", каза още той и съобщи пред журналисти, че "в следващия петгодишен период тя ще бъде финансовият министър на Европа".

"Изборът на заместник-председател на ЕК е от огромно значение. Това е изключително важно ново начало в дейността на ЕС, за Европа като цяло", посочи той.

„Горд съм като министър-председател и като български гражданин, че Кристалина Георгиева е заместник-председател на комисията и комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси. Този ресор е изключително отговорен и влиятелен. Тя получи може би най-важния ресор в ЕС", коментира още проф. Георги Близнашки.

„Благодаря на всички отговорни фактори в нашата страна и преди всичко на президента, който беше толкова твърд и последователен в отстояването на тази кандидатура, на българската дипломация, която лобираше при срещите и разговорите с ръководителите на останалите държави-членки за това, че в лицето на г-жа Кристалина Георгиева България има изключително качествена кандидатура. Освен всичко друго, тя е израз и на доверие към нашата страна. Не мога да не благодаря и на г-н Жан-Клод Юнкер, който подкрепи тази кандидатура и спря своя избор за финансов министър на ЕС именно върху Кристалина Георгиева. Всички ние като отговорни политически фактори в България ще съдействаме, за да може тя нормално да осъществява своите функции, да се постигне онзи баланс между големи и малки в рамките на ЕС, за да може комисията да отговори на повишените очаквания на европейските граждани", каза още служебният министър-председател.

„Мисля, че се създава изключително силен състав на комисията, който да отговори и на новите предизвикателства, пред които е изправен ЕС, за да се върви към задълбочаване на интеграционните процеси и да се отговори на очакванията на всички европейски граждани. Това е първата комисия, която отразява съотношението на силите в ЕП. Една комисия, която трябва да направи европейските институции по-демократични, да ги доближи до гражданите, да придобият по-силно изразен политически облик", посочи Близнашки.

"Нови предизвикателства предстоят!", написа Кристалина във Фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай