Близнашки се усъмни в желанието на БСП за задължителен вот

Близнашки се усъмни в желанието на БСП за задължителен вот | StandartNews.com

София. Тази седмица ще стане ясно, дали БСП наистина има намерения да въведе задължително гласуване, коментира проф. Георги Близнашки пред Нова телевизия. Той е в инициативния комитет за провеждане на референдум за изборното законодателство.

„Това може да стане при съгласие в Народното събрание. Още тази седмица ще стане ясно има ли такива намерения БСП или това е един изблик на чувства, за да уязви техният доскорошен коалиционен партньор", смята Близнашки.

Задължителното гласуване трябва да бъде въведено с промяна в конституцията, което може да стане и от обикновеното Народно събрание, обясни той.

„Задължителното гласуване трябва да върви заедно с мажоритарния вот, заедно с електронното гласуване", допълни той. Това предвижда и искането за провеждане на референдум, за което инициативния комитет внесе близо 600 хил. подписа в парламента.

„Ние, които се ангажирани с идеята за референдума не можем да сме сигурно доколко намеренията на Сергей Станишев са трайни и устойчиви. Вие видяхте, че снощи Мая Манолова се обяви против това начинание. От тази гледна точка никой не знае как ще приключи тази история вътре в рамките на БСП. В този смисъл искането на референдум е основополагащо. То е част от голямата промяна, която предстои да се случи в нашето общество", коментира още Близнашки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай