Петък,

Близнашки заговори за клиентелизъм

От: СТАНДАРТ -
276
Близнашки заговори за клиентелизъм
A
A
A

Какво ще се промени в България, сред наложените от САЩ санкции по закона „Магнитски” на шестима българи и 64 фирми? Отговор на този въпрос даде в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

"Нека да се осмислят нещата в дълбочина. Мисля, че у нас се вдигна твърде много шум. Създава се една истерична обстановка. Много малко хора обърнаха внимание, че представителят на ЕК заяви, че не е обсъждан въпросът за ответни действия срещу САЩ", коментира топ юристът, специалист по конституционно право.

По думите на професор Близнашки всяка държава трябва да се опита да си въведе ред на своята територия. "За България тези санкции ще имат голям отклик. Ние не си даваме сметка до каква степен тези събития- започнали с протестите миналата година, окаляха обществения образ на страната", посочи той.

"Ще се сменят лицата, но начинът на управление това е нещо много сложно. Има една дума, която си пробива път. Всъщност това е едно явление - "клиентелизъм".  България е от тези страни, в които богатството се създава чрез държавата. Тези, които получават поръчките, а това обикновено са фирми, близки до властта, и получават едно привилегировано положение. Този модел не го е измислил Борисов. Той се прилагаше и при предишни правителства. Не става дума за нещо извънредно и уникално", коментира още проф. Георги Близнашки.

"Миналата година се създаде една истерия, че едва ли не ще сложим ново начало. И оттук идеологията за "изчегъртването". Всичко това ще има много тежки последици за страната", допълни професорът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички