Бизнесмен е мозъкът на атентата срещу Пеевски

Бизнесмен е мозъкът на атентата срещу Пеевски | StandartNews.com

Съдът се премести в МВР болница заради хипертонична криза на единия арестант

София. Над 12 часа продължи гледането на мярката за неотклонение на тримата задържани за планиран атентат срещу депутата от ДПС Делян Пеевски. Все още не бе ясно дали висшистите Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов ще останат зад решетките. Прокуратурата поиска тримата обвиняеми за опита за покушение да бъдат оставени в ареста за постоянно.

49-годишният финансист Георги Христов се оказа в дъното на подготвяното покушение срещу депутата Делян Пеевски. Мотивите на обвиняемия са неуредени сделки. "Христов е имал договорни отношения с "Булгартабак", платил е пари, но не е получил стока", заяви юристът Николай Хаджигенов пред bTV. Версията потвърдиха макар и неофициално от прокуратурата.

Христов има две висши образования - медицина и финанси. Той е търгувал с "Булгартабак" от известно време, семеен е, с две деца, каза адвокатът му Хаджигенов. Освен това бизнесменът се е познавал със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов бяха задържани в четвъртък около 6 часа сутринта. Арестът им стана възможен след съдействието на бизнес партньора им и свидетел по делото Бисер Димов. Според прокуратурата покушението е било организирано най-активно в края на април и началото на май. Тогава са записани разговори между четиримата участници в заверата. Планът обаче е пропаднал "по независещи от обвиняемите обстоятелства", пише в обвинението срещу Георгиев.

Заседанието в събота трябваше да започне в 9 часа сутринта, но бе отложено с 8 часа от дежурния съдия от Софийски градски съд Димитрина Ангелова. В Съдебната палата сутринта бяха докарани само двама от тримата обвиняеми - Георги Христов и Венцислав Върбанов. Третият - Красимир Методиев, се оказа, че е в спешното отделение на МВР болница в прединфарктно състояние. С хипертонична криза беше и Христов, но състоянието му се стабилизира, макар че е диабетик. Адвокатите по делото не бяха допуснати до 15 часа следобед да прочетат материалите по досъдебното производство. След това защитниците разполагаха с 40 минути, за да се запознаят с обвиненията срещу тримата задържани. Материалите срещу клиентите им са били 10 папки с обща дебелина 10 сантиметра. Преди това тримата обвиняеми са били разпитвани в Националното следствие от Красимир Алексиев и Мая Ковачева.

Заради тежкото здравословно състояние на Методиев в 3 часа следобед стана ясно, че мярката ще се гледа в самата МВР болница. Заседанието започна едва в 18.30 часа. Непосредствено преди това съдия Ангелова, наблюдаващият прокурор в Софийска градска прокуратура Илия Рангелов и деловодителка пристигнаха в МВР болница. Другите двама обвиняеми - Георги Христов и Венцислав Върбанов, вече бяха откарани там от полицията.

Разглеждането на мярката започна в 19.15 часа. Прокуратурата поиска тримата обвиняеми да бъдат оставени в ареста за постоянно. Съдиите обаче поискаха един час, за да се произнесат. Но решение те не взеха до 21.15 ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай