БГ медиен пътеводител за US конгресмени

Републиканец, гласувал срещу санкциите на САЩ срещу Русия, автор на писмото анти-Гешев

БГ медиен пътеводител за US конгресмени | StandartNews.com
  • Републиканец, гласувал срещу санкциите на САЩ срещу Русия, автор на писмото анти-Гешев
  • Цветан Василев и Иво Прокопиев зад поредната компроматна атака с презокеански привкус

И на чужденците не им е лесно с нас. За американците да не говорим. Може да сме евроатлантически партньори от десетилетия, но гражданите на САЩ продължават трудно да се ориентират в дебрите на родния балкански манталитет. Доказателства бол. Последното - от навечерието на Коледа.

В предпразничната суматоха, докато превземахме с щурм магазините, един американски конгресмен влетя също с щурм в българското новинарско пространство с акт на уж загриженост.

Републиканецът Уорън Дейвидсън, член на Камарата на представителите, изпрати писмо до финансовия министър на САЩ Джанет Йелън, с което иска действия срещу главния прокурор Иван Гешев заради „отказ да преследва“ български публични личности, санкционирани по „Магнитски“.

Според Дейвидсън това директно заплашвало стабилността и сигурността на европейските съюзници в рамките на НАТО и целяло да подрине Глобалния акт „Магнитски“.

В писмото впрочем се атакува не само главния прокурор, но и съставите на Върховния административен съд, които в няколко поредни решения постановиха, че българските списъци по „Магнитски“ са противоконституционни и нарушават и българското право и европейските директиви.

За това, че самата Европейска комисия неколкократно подчерта, че санкциите по „Магнитски“ не могат да се прилагат в рамките на ЕС, в творението на Дейвидсън няма и дума. Както впрочем не е споменат и друг важен факт – че българското държавно обвинение стартира проверки срещу всички лица, които бяха санкционирани от САЩ по Глобалния закон, но част от тези производства – като например това срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, бяха прекратени заради липсата на каквото и да било доказателство за извършено закононарушение или престъпление. Самият Пеевски впрочем в момента води дело в САЩ срещу наложените му санкции, тъй като самите американски власти така и не оповестиха доказателства, подкрепящи твърденията, въз основа на които бе вкаран в списъка по „Магнитски“.

Очаква се в рамките на делото да лъсне, че такива доказателства няма, а до самите санкции се е стигнало заради клеветническа кампания, проведена под диригентската палка на кръга „Капитал“ на енергийния и медиен олигарх Иво Прокопиев. Очерняща кампания, базирана на клевети и манипулации, на каквато изглежда, че ставаме свидетели и в момента. Макар и този път инспирирана от друг олигарх – банкера-беглец Цветан Василев, но водена у нас отново със съдействието на Прокопиев.

Макар и непознат за България, авторът на писмото - конгресменът Уорън Дейвидсън, се сдоби през пролетта на тази година със съмнителна слава в медиите в САЩ, след като стана ясно, че е сред едва 39-те от всички 398 членове на Камарата на представителите, които не са включени в забранителния списък на Кремъл, създаден след налагането на американските санкции срещу Москва. Специализираното издание The Hill, следящо работата на конгресмените, посочи, че е и единственият републиканец, който не е в санкционната листа, а в същото време е гласувал срещу искането за разследване на Русия за военни престъпления заради инвазията й в Украйна.

Тези факти хвърлиха дебела руска сянка върху името му, която сега се задълбочава предвид факта, че писмото му е пълно не с конкретни доказателства, а с познати до болка у нас опорки и твърдения, разпространявани от политици и медии под контрола на

ноторно познатите с кремълските си обвързаности олигарси Василев и Прокопиев

За това, че именно Цветан Василев стои зад писмото, което бе популяризирано в навечерието на празниците в България със съдействието на изданията и прокситата в НПО сектора и политиката на кръга „Капитал“ сочат цяла редица от факти. Още преди пет години стана ясно, че банкерът-беглец работи чрез американски лобисти за дискредитиране на българското държавно обвинение пред властите в САЩ. През 2017 г. той нае американската кантора Jefferson Waterman International срещу тлъст хонорар от 50 000 на месец (около 1,1 млн. лева на година), за да лобира в негова полза пред законодателната и изпълнителната власти в САЩ. В помощ на тогавашната му акция да се изкара невинен за ограбването на милиардите от КТБ и да предизвика налагането на санкции срещу враговете му у нас, бе привлечен бившият US сенатор Бил Ричардсън.

Опитите му да излъже американските власти обаче се провалиха с гръм и трясък, след като първо финансовият гуру Стив Ханке, а след това и разследващата кантора АликсПартнърс и Арбитражният съд към Световната банка във Вашингтон отсякоха, че КТБ е била превърната във финансова пирамида от Цветан Василев, който е източил от нея и над 5 млрд. лева, отворили неспасяема бездна в трезора.

Сега банкерът-беглец явно е решил да прави римейк, този път въвличайки в лобистката си акция настоящ конгресмен, като дори не се пробва да прикрие ролята си – той се похвали в социалните мрежи с писмото на Дейвидсън, дебело подчертавайки, че подкрепя именно неговите твърдения. Така се превърна в един от първите, разпространили в свой пост писмото, заедно с още един вестоносец – депутата от „Продължаваме промяната“ Иван Христанов, виден кадър на партията-прокси на Прокопиев във властта – ПП, а също и част  от най-близкия кръг на съпредседателите й Кирил Петков и Асен Василев.

Дали сегашният опит на Цветан Василев ще доведе до различен резултат от този от 2017 г. предстои да се види, но като цяло изходът изглежда също толкова обречен на неуспех. Още повече, че писмото е изцяло базирано на лъжи и манипулативни публикации, разпространявани от журналисти и НПО активисти, все свързани с Василев и мрежата за манипулации на Прокопиев. Като например euractiv.com, списван от приближения на кръга „Капитал“ Георги Готев, българската секция на „Свободна Европа“, окупирана все от бивши кадри на същия кръг, както и BIRD.bg на видния труженик и „перо под наем“ и на Василев, и на Прокопиев, а също и руски зет – Атанас Чобанов. В опита си да „накървавят“ писмото на US конгресмена впрочем скритите му инспиратори до такава степен са „предобрили“ ситуацията, че в него е цитирана и „смъртната заплаха“, предупреждение за която Чобанов твърдеше, че е  получил от служител на американското посолство у нас. Случаят предизвика небивал дипломатически скандал в България, след като стана ясно, че руският зет Чобанов незаконно и без да го предупреди е записал кадър на дипломатическата мисия и доведе до протестна позиция от страна на US посолството.

Дали Дейвидсън е знаел всички тези ключови подробности преди да напише писмото или просто е сложил подписа си върху нещо, сътворено от конкретна лобистка кантора под диктовката, засега е въпрос с повишена трудност. Препоръчително и за българските, и за американските власти обаче е да са наясно с всички ключови подробности преди да предприемат важни действия. Особено в момент, в който

руската пропаганда подрива устоите на демократичните общества

именно с компромати от този тип, при това правени под диригентската палка на човек като Цветан Василев, чийто връзки с руския олигарх „мръсни поръчки“ на Кремъл Константин Малофеев са световноизвестни и доказани с десетки факти. Именно Василев и Малофеев бяха сред основните действащи лица в шпионския скандал, избухнал през 2019 г., при който лъсна, че банкерът-беглец е помагал на руския олигарх за превземането на активи от КТБ, чрез които той да преобърне геополитическата ориентация на България от евроатлантическа държава в сателитна на Москва.

 Планът за преврат впрочем беше разкрит от атакувания сега главен прокурор Иван Гешев, като Малофеев и получи забрана за достъп до България заедно с о.з. генерала от руското ГРУ Леонид Решетников. Банкерът-беглец впрочем далеч не бе единственият олигарх, подпомагал щенията на Малофеев. Медийна платформа за проруската му пропаганда му бе предоставена и от енергийния бос Иво Прокопиев, чийто флагман „Капитал“ бе единствената българска медия, допусната до централата на кремълското „момче за поръчки“, за да публикува ексклузивно интервю с него, в което Малофеев надълго и нашироко обясняваше плановете си за строителство на АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“ в България. Все проекти, основен лобист на които у нас бе Цветан Василев.

През април 2022 г. главния прокурор на САЩ повдигна обвинения на Малофеев за заобикаляне на санкциите срещу Русия и самия него и за използване на съучастници за тайно придобиване на медии на Балканите, в това число и в България (бел.р. опита му да сложи ръка на финансираната от КТБ с прякото съдействие на Цветан Василев TV7). През декември пък американската прокуратура официално поиска да бъдат конфискувани 5,4 млн. долара от банкова сметка в САЩ на руския олигарх.

 На този фон е особено логично вниманието на US властите да се насочи и към останалите олигарси, подпомагали Малофеев в подривната му дейност на Балканите и в частност – в България. И колкото и Цветан Василев и Иво Прокопиев да се опитат да прикриват дирите си с пришиването на руските си обвързаности и подриване на закона на други хора, при тях неоновият етикет свети в сигнално кремълско червено.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай