БДЦ: Подкрепихме промените, които гарантират прозрачност

БДЦ: Подкрепихме промените, които гарантират прозрачност | StandartNews.com

"Днес от парламентарната групата на БДЦ подкрепихме единодушно промените в Конституцията водени от това, че в този им вид те гарантират независимост и прозрачност на съдебната система" – заявиха съпредседателите на групата д-р Красимира Ковачка и Светлин Танчев. Разделянето на ВСС на две колегии, както и разпределението на квотите в полза на професионалната гарантират, че върху съдебната система няма да може да бъде упражнявано политическо влияние.

"Това, че народното събрание ще може да изслушва доклади на главния прокурор пък е гаранция, че процесите в съдебната система не могат да бъдат скрити от обществото" – категорична е д-р Ковачка.

"Предложението на народните представители от БДЦ, членовете на ВСС от парламентарната квота да бъдат избирани с две трети от гласовете на всички народни представители, срещна най-голяма обществена и парламентарна подкрепа, което е и най-сериозната пречка за това съдебната система да бъде заложник на една или друга политическа сила, имаща интерес от това" – каза зам.-председателят на НС Явор Хайтов, който е от групата на БДЦ.

"Истинските реформи, са възможни само когато те са плод на широка политическа воля, каквато днес проявиха по-голямата част от партиите в парламента, а не следствие на нечий компромис, пък бил той и определян от някои, като исторически. Дали днешните промени в Конституцията ще придобият историческа стойност ще покаже времето" – категорични са от БДЦ. "Промените в Конституцията са всъщност първата крачка към реформата в съдебната система. За да бъде завършена в цялост, трябва и ремонт на нормативната база, която да гарантира по-бърз и справедлив процес за гражданите в България" – заявиха още от БДЦ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай