Бъчварова: Трябват международни действия за управление на кризите

Бъчварова: Трябват международни действия за управление на кризите | StandartNews.com

„Имаме нужда от засилени международни действия за управлението на кризите, пред които всички сме изправени. Това трябва да стане на база споделяне на отговорностите". Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова в изказването си на кръгла маса, посветена на Международните действия и сътрудничество по въпросите на бежанците и миграцията: пътят напред, съпредседателствана от министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо и йорданската кралица Рания. Тя се проведе в рамките на Срещата на върха по широкомащабните мигрантски и бежански потоци в ООН, Ню Йорк. Това съобщиха от пресцентъра на МВР и уточниха, че е първа по рода си среща на най-високо международно равнище по въпросите на миграцията и бежанците и се оценява като историческа възможност за създаването на план за общ международен отговор на предизвикателствата.

Нюйоркската декларация, която бе приета в понеделник по време на срещата на върха, дефинира общата цел за засилено сътрудничество и координация на над 150 държави-членки на ООН. Приемането на Международната организация по миграция (МОМ) като агенция – част от системата на ООН, също бе отбелязано като важна крачка в посока подобряване на действията на международната общност за справяне с широкомащабните миграционни потоци.

По време на срещата на върха, изказвания направиха българският президент Росен Плевнелиев, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, ръководителите на Върховният комисариат за бежанците към ООН, Международната организация по миграция, специалният представител на генералния секретар на ООН по въпросите на миграцията, изпълнителният директор на Службата на ООН по наркотиците и престъпността, президентът на Групата на Световната банка, представители на мигрантската и на бежанската общност, представители на гражданското общество и на частния сектор.

Сред обсъдените теми бяха Програмата на ООН за устойчивото развитие 2030 и отношението към бежанците и миграцията; Световната среща на върха по хуманитарните въпроси (проведена през май 2016 г. в Истанбул); основните принципи за хуманитарната помощ; засилването на управлението на кризи на световно ниво; засилването на партньорството между страните на произход, транзит и крайна дестинация; противодействието на каналджийските мрежи; необходимостта търсещите убежище да спазват националните правни рамки на страните-домакин и обмен на добри практики.

По време на кръглата маса, вицепремиерът Бъчварова представи българските позиции по приоритетни за страната ни въпроси, свързани с миграционните процеси и бежанската криза. Българската страна участва активно в процеса на преговори, предшестващи кръглата маса, и допринесе за изготвянето на единната позиция на ЕС по заключителния документ – Нюйоркската декларация и двата анекса към нея – Всеобхватна рамка за отговор на бежанската криза и Пътна карта за разработване на Глобален пакт за миграцията. По настояване на България в текста на Заключителния документ бе запазен елементът за реадмисията и връщането на тези, които не отговарят на условията за предоставяне на убежище. В декларацията са включени и текстове за граничния контрол и суверенното право на държавите за охрана на границите и предотвратяване на незаконното им пресичане. Подчертава се и уязвимото положение на жените и непридружаваните или разделените от семействата деца сред мигрантските потоци, допълват още от МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай