Бъчварова: Нашата основна задача е да пазим границата

Бъчварова: Нашата основна задача е да пазим границата | StandartNews.com

"Проявяваме изключителна загриженост към бежанците, съдействаме им където можем, но и следваме правилата и в това е основното ни достойнство в момента. Нека не забравяме, че става въпрос за охраната на държавната ни граница. Нашата основна задача е да я пазим и в тази ситуация да си свършим работата", каза късно снощи пред журналисти на ГКПП – Капитан Андреево вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по повод инцидента край Средец.

Това обаче е и повод да си дадем сметка колко сериозна е обстановката, това е ситуация, при която има незаконно навлизане на територията на страната. „Другата ни важна задача е да предотвратим нахлуването на други такива групи, които крият рискове за сигурността на страната и евентуално - за терористична заплаха. В конкретния случай нашия полицейски екип е действал много адекватно, за да се противопостави на рисковата група от бежанци", допълни тя. Заловената група бежанци е с профил, близък до рисковия - само мъже, без деца и жени, и добре организирани.

В тази изключително сложна ситуация, при която колегите са били в доста неравностоен брой, нашите служители са действали много отговорно и смело и са се опитали да овладеят ситуацията. Имали са единствената възможност за категорични действия, за да ги спрат. Неприятно стечение на обстоятелствата, заради което се е стигнало до този рикошет – обясни вътрешният министър. Бъчварова бе категорична, че този нелеп инцидент в никакъв случай не е показателен за политиката на България спрямо бежанците. В момента тече разследване, което трябва да уточни причините, довели до нещастния случай. Едва след приключването му ще се вземе решение за допълнителни мерки за подсилване на охраната по границите ни. Засега не се предвижда пренасочването на допълни сили в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай