Бъчварова: Готови сме с план за дейностите при терористична заплаха

Бъчварова: Готови сме с план за дейностите при терористична заплаха | StandartNews.com

Готови сме с план за дейностите при терористична заплаха. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на дискусионен форум „Общините през програмен период 2014-2020".

„В най-общи линии би трябвало да се създадат щабове, ако има такава ситуацията и хората в рамките на компетентностите си да изпълняват функциите си", заяви Бъчварова. „Смятаме, че е най-добре областните управители да ръководят този щаб, а членове ще бъдат кметовете, както и всички свързани с необходимите действия институции", обясни тя.

Административната реформа не може да се осъществи отделно от реализирането на концепцията за електронното управление, посочи министърът. „Работим в тази посока и планираме създаване на държавна агенция за електронно управление, която да координира усилията на всички местни и държавни институции в изграждането на електронните им системи и търсене на решение за предоставяне на електронни услуги. Най-големият проблем до този момент, при похарчени стотици милиони левове за електронни решение е липсата на какъвто и да било резултат от това, анализът ни показва, че отсъствието на съвместимост между техните системи идва от това, че те не са били координирани. Имаме отделни парчета, но нямаме система", уточни тя.

„Работата на агенцията, за която се надявам от догодина да започне съставянето й и малко по-късно функционирането й, е да координира и там да бъдат създадени стандартите, за да намерим най-доброто решение за съвместяването на това, което вече съществува като системи на едно или друго място", посочи Бъчварова. Според нея това означава облекчение и много по-висок потенциал за общинските служители и облекчение за гражданите. „Вече имаме концепция за електронната идентификация, документите, които ще започнем да издаваме от 2017 г. ще съдържат чип, с който всеки може да се идентифицира", уточни тя, цитирана от "Фокус".

„Имаме прозорец от около 1 година да се разработят услугите. Целта на агенцията също е да създаде базисната инфраструктура, върху която да стъпи електронното управление", добави Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай