Баба Тотка: Мишо беше много послушен

Баба Тотка: Мишо беше много послушен | StandartNews.com

София. Преподавателката по биология на поколения ученици от Кула Тотка Андреева е любимата учителка на града повече от 35 години. Много от учениците й се радват, че още срещат 77-годишната из улиците. Живее близо до центъра и посещава всички градски събития. Ходила е на много от предизборните срещи на партиите в Кула. Михаил Миков не го видях този път, споделя с огорчение тя. Била е класна на новия парламентарен шеф, когато е бил в седми и осми клас. Помни всяка негова постъпка, поведението му, знанията, когато го е изпитвала. Проявявах към него по-голям интерес, защото с майка му Венета Цокова бяхме колежки. Запомних го като много добро, послушно и изпълнително момче.

Днес такива рядко се срещат, твърди тя. Не помня да съм възложила нещо на класа и той да не го изпълни. Учеше добре по предмета ми и не се налагаше да работя с него допълнително. Усещах, че има и контрол вкъщи от страна на майка си и баща си, добави възрастната жена. Интереса към Миков г-жа Андреева запазила и по-късно, когато той станал гимназист. Учил в един клас до завършването на гимназията с голямата й дъщеря Цветанка. Двамата са приятели и днес, когато Миков е известен политик, а дъщеря й - лекар кардиолог във Видин. Мишо не се възгордя, когато стана депутат, а после и министър, продължи 77-годишната жена. Не може да ме срещне на улицата и да ме отмине. Спира ме, интересува се от мен, от близките ми. Харесвам и това, че не изостави възрастните си родители. На днешно време мнозина забравят старите си бащи и майки и затова неговото отношение към тях ме радва. Но той не би могъл да бъде друг, смята класната му.

Г-жа Андреева следи живо политическия живот у нас и затова изпитва малко страх за ученика си. Ами ако се обърка, искайки да угоди и на тия, и на ония, ако го подведат и сгреши, какво ще стане? За нея той си остава още онова дете, оня млад човек, който се нуждае от съвет, подкрепа, напътствия. Дано нищо не му се случи и да продължи да изпълнява добре новите си задължения и отговорности, моли се жената. Помни ученика си и като много тичащ по топката, вечно спортуващ. Но никога не даде превес на игрите, за него основното бяха учебниците, знанията, отношението към близките и другите хора. Затова постигна много, гордее се с ученика си г-жа Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай