Асланов: БСП е с водещата роля в лявото

Асланов: БСП е с водещата роля в лявото  | StandartNews.com

„Президентските избори са тест за единението на различните политически играчи в ляво, и дали те могат да надрастнат себе си в името на по-висока цел. Това обаче не поставя под съмнение водещата роля на БСП в лявото политическо пространство". Това заяви Юрий Асланов, член на ИБ на БСП по БНР. По думите му личностите на кандидатите за президент и вицепрезидент трябва да са добре подбрани и балансирани, така че да обединяват, а не да разединяват.

Той смята, че широко ляво представителство е възможно и необходимо. По думите му левицата не може да разчита на самостоятелен успех на президентските избори.

Юрий Асланов каза също, че вероятно утре около обяд ще има официално обобщаване на данните от вътрешнопартийното допитване. Според него повече от половината членове ще са си казали мнението и това ще има представителен характер в БСП. „Без да го налага Уставът на партията, смятам, че е редно ръководството да се съобрази изцяло с мнението на членовете", обясни позицията си той.

Социалистът уточни, че според Устава на левицата не може с вътрешнопартиен референдум да се номинират кандидатите, а това се случва чрез партийни конференции. „Вероятно от провеждането на общинските партийни конференции ще започнат да се появяват и имената на кандидатите", посочи Асланов.

Той каза още, че левицата има амбицията до края на юли да има яснота коя ще е кандидатпрезидентската двойка на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай