Събота,

Асен Василев: Визията ни с ИТН за икономиката е различна

От: СТАНДАРТ -
Асен Василев: Визията ни с ИТН за икономиката е различна
A
A
A

"Беше ми дадена възможност да избирам поста си в кабинета на "Има такъв народ" - вицепремиер по еврофондовете или екоминистерството. Проблемът не е постът, а липсата на еднаква визия за икономическата политика на страната в следващите 12 до 24 месеца". Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев в "Денят на живо с Наделина Анева".

Той обясни, че от „Има такъв народ“ са му са се обадили преди 10 дни, но принципните различия помежду им са се оказали непреодолими. А ако визията му съвпада с тези на конкретна партия, може да проведе разговори за евентуален нов кабинет.

"Средствата, които идват след актуализация на бюджета, не трябва да се ползват за намаляване на дефицита, а за допълнителни средства за медиците, да се актуализират пенсиите и да се заделят средства за помощ на бизнеса в случай на нова COVID вълна", сподели той.

Василев подчерта, че за да имаме по-високи заплати, трябва да произвеждаме стоки с по-висока добавена стойност.

"ББР трябва да подкрепя малкия и среден бизнес. България е с най-ниските разходи като процент от БВП, по-високи сме от САЩ, но не много. 43% от пенсионерите са под прага на бедност. Имаме много харчове, които трябва да бъдат прегледани детайлно, тогава ще се окаже, че пари има за всичко", коментира финансистът.

Той посочи, че избира екипа си сам и не получава обаждания с нареждания.

"Планиран е 3,9% дефицит на бюджета - той ще е доста голям на края на годината, тъй като има повече разходи. Мерките срещу COVID бяха осигурени само до март месец. Затова и внасяме актуализации. При този му вид нямаше да има преизчисляване на пенсиите и помощ за бизнеса. Планът е актуализацията да влезе в сила от 1 октомври", обясни Василев.

По думите му служебното правителство е генерирало допълнителен приход от 1,5 млрд. лв. Министърът смята, че по-следващата година може да се върви към свиване на дефицитите. Дотогава агресивно трябва да се спират течове и харчове.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички