Асен Василев министър? Говори депутат от ПП-ДБ

Народният представител заяви, че с ГЕРБ-СДС са на една позиция относно бюджета

Асен Василев министър? Говори депутат от ПП-ДБ | StandartNews.com

ГЕРБ-СДС постави ултиматум на ПП-ДБ да им представят състав на правителство, ако искат първият мандат да бъде отказан и да получат подкрепа за втория.

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ тропнаха по масата. Ултиматумът

"Преди да се мине към персоналните решения, трябва да се уточни какви политики ще следва подобен кабинет. Вчера бях на над 7 часа заседания на ПГ в един или друг формат, не съм чул нито едно име. Говореше се каква да е формулата, времевият хоризонт. Първо трябва да решим какво ще правим и после кой ще го прави", коментира депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев.

Народният представител беше категоричен, че не е обсъждано името на Асен Василев за финансов министър.

"В моята сфера е най-лесно да се намери експерт, който да е равноотдалечен от партиите. По-важното е фигурата на премиера да е равноотдалечена. Мандат се връчва на кандидат за премиер и той има една седмица за личен състав и структура, които да предложи да бъдат гласувани", посочи Ганев.

По думите му Борисов е длъжен да пробва и резервните варианти, за които е споменал за опит за съставяне на правителство. Финансистът уточни, че за да бъде приет Бюджет 2023, не е задължително да има редовно правителство и финансов министър.

ВИЖ ОЩЕ: Денков отвърна на ултиматума на ГЕРБ

Депутатът каза пред Bulgaria ON AIR, че с ГЕРБ-СДС са на една позиция, че бюджетният дефицит трябва да бъде в рамките на 3% и това не е невъзможно да се случи на практика.

"Дори и да се отива към нови избори, за нас не е пречка да се гласува разумен бюджет. 6,1% дефицит е неприемливо, напълно възможно е да бъде вкаран в рамките на 3%. Трябва да стане с определена комбинация от по-високи приходи и по-ниски разходи", предложи Ганев.

Той даде пример, че 2,88 млрд. лв., които страната ни трябва да получи по Плана за възстановяване, са планирани като разходи, но не и като приходи, което променя сметките. Очакванията му са бъдат представени проект по проект капиталовите разходи, които набъбват от 5,5 на 10,1 млрд. лв. 

"Със сигурност близо до 1 млрд. лв. ще дойдат в бюджета, когато държавата си прибере дивидентите от собствените си предприятия", убеден е депутатът.

Сценарият без приемането на бюджет до лятото той описа така: Пари ще има, но няма да има право да се харчат. Това важи и за увеличаване на пенсиите от 1 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай