ГЕРБ тропнаха по масата. Ултиматумът

Хората на Борисов скръцнаха със зъби на "Промяната"

ГЕРБ тропнаха по масата. Ултиматумът | StandartNews.com

ГЕРБ тропнаха по масата. След поредната среща в парламента с "Продължаваме промяната - Демократична България" хората на Борисов поставиха ултиматум.

"Продължаваме промяната-Демократична България" трябва да представи до неделя кой премиер и кои министри предлага за кабинет, който да получи подкрепа от ГЕРБ-СДС. Неговият хоризонт за управление е 18 месеца, стана ясно след разговорите.

Бойко Борисов изпрати за преговорите в Огледалната зала на Народното събрание своя заместник Томислав Дончев, председателя на групата Десислава Атанасова и депутати, сред които Десислава Танева, Теменужка Петкова, Костадин Ангелов.

От ПП-ДБ на срещата пък присъства само съпредседателят на ПГ на коалицията Николай Денков, който съобщи, че коалицията не е имала готовност за разговора.

Десислава Атанасова обясни, че са уточнили до края на утрешния ден да се изготви управленската програма по секторни политики на кабинет с обща споделена отговорност. Двете формации искат и разговор с финансовия министър за бюджета.

До петък договорената програма трябва да бъде представена на ръководствата на партиите.

През уикенда пък ПП-ДБ трябва да огласят пред ГЕРБ проектосъстав на Министерски съвет. "Ако това не стане, за нас ще е ясно, че не се подхожда сериозно към съставянето на общо управление", дебело подчерта Атанасова. Тя изрази недоволство, че Асен Василев й е обещал да присъства на разговора, но не е спазил думата си.

"Ще извървим търпеливо целия процес. Не е лесно да вървим към общо мнозинство и общо правителство. Подхождаме с цялата сериозност на ситуацията. Когато се говори за управление, това не е детска игра", скастри липсващите лидери на ПП и ДБ шефката на депутатите от ГЕРБ.

Ако няма представен състав на кабинет през уикенда, ГЕРБ ще отидат на разговор с другите партии. Не се изключва и кабинет на малцинството. Съставът на МС обаче трябвало да отразява това, че партията на Бойко Борисов е победител на изборите.

По-рано през деня Томислав Дончев коментира, че  пътят към съставяне на правителство е извървян на една трета.

Акад. Николай Денков, кандидатът на ПП за премиер в предния парламент, не изключи варианта коалицията да предложи проектосъстав на кабинет с втория мандат, както поискаха от ГЕРБ.

„Нека да минем през обсъждане в коалицията. Има и плюсове, и минуси в двата варианта. Има нагласа, че можем и да предложим така, както беше обсъдено вчера”, заяви Денков в кулоарите и повтори, че трябва да се обсъди от всички партньори в коалицията.

Академикът допълни, че ПП-ДБ работят по собствена управленска програма, която да представят пред останалите групи в Народното събрание.

„Разбира се, ще започнем с ГЕРБ, за да видим дали може да получим подкрепа. Ясно е че гласуването върви в комплект - състав, структура на Министерския съвет и програма”, уточни Денков.

Малко по-късно Томислав Дончев свика брифинг. Той предупреди ПП-ДБ да не си позволяват волни програми, размахвайки пръст: „Към момента сме извървели една трета от пътя. Очаквам разговори и конкретна, техническа, експертна работа по отношение на политики. В програмите на първата и втората политическа сила има сериозни разминавания. Водени от отговорността да бъде съставено правителство ние сме склонни да направим някои компромиси. Но, когато търсиш подкрепа, даваш аргументи, включително аргумент - колеги, ето това е правителството, може ли да получим вашата подкрепа. Когато търсиш подкрепа, е грешно да поставяш нови условия", обясни Дончев.

И предупреди: „За да коментираме въобще възможността ние да се откажем и пропилеем първия мандат, защото той е наша отговорност, трябва да имаме стопроцентови гаранции, че с вторият мандат ще има стабилно и работещо правителство. Дали сме готови с наш състав на правителство? Имаме кадри. И експерти, и опитни. Готови сме с повече от един състав на кабинет".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай