Анкетна комисия ще проучва скандалното тефтерче

Анкетна комисия ще проучва скандалното тефтерче | StandartNews.com

София. Народните представители създадоха временна анкетна комисия за скандалното тефтерче на Филип Златанов. Решението бе взето единодушно. Осем депутата влизат в комисията- по двама от всяка парламентарна група и ще работят в нея за два месеца. Кирил Добрев и Екатерина Зайкова от Коалиция за България, от „Атака" Илиан Тодоров и Катерина Балабанова. Емил Радев и Данаил Кирилов от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ и Митхат Метин от ДПС, са членовете.

По-рано днес бе отхвърлен Доклада на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за 2012 г. Мнозинството го определи като непълен, а тефтерчето на председателя на комисията Филип Златанов предизвика спорове по време на дискусията за доклада.

„Абсолютна изненада е тефтерчето. Има производства, които са прекратени. Има такива, по които е установен конфликт на интереси. Самата конструкция на закона дава възможност председателят на комисията да организира и води цялостната дейност на комисията. Законът така е конструиран, че дава изключителни правомощия на председателя. Нека това не звучи като оправдание. Казвам го като юридически факт". Това заяви Николай Николов, един от членовете на комисията.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе доволен от новата комисия и обяви, че от партията „абсолютно" я подкрепят. „Това, което аз сезирах като вина на партията, беше действието на г-жа Фидосова. Затова и я отстранихме от изпълнителната комисия и като депутат. Аз не си спомням в 20-годишното управление на парламента партия да е отзовавала депутат", посочи Борисов. „Наложихме възможно най-тежките наказания и затова подкрепяме тази комисия и активно ще участваме в изясняването на истината", каза още той.

„Отговорността за тефтерчето на Златанов не може да бъде размита" Това бе коментарът на народният представител от ДПС Йордан Цонев при обсъждането на доклада. „Забравяте европейското измерение на този проблем за България. Тази комисия беше създадена заради доклади по отношение на корупцията, конфликта на интереси. ЕК в препоръките си настояваше за създаването на орган с очакванията, че ще бъде крачка към решаването на проблемите с конфликта на интереси", добави Цонев и уточни, че в комисията е имало рекет и политически натиск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай