Сезонът тръгва от 1 юли, но с ограниченията

Министърът на туризма Николина Ангелкова не вижда никакво основание да подава оставка

Сезонът тръгва от 1 юли, но с ограниченията | StandartNews.com

Министърът на туризма Николина Ангелкова не вижда никакво основание да подава оставка. Пред бТВ тя коментира искането на 537 туроператори и 32 неправителствени организации за нейното отстраняване от поста.

„Оставка се иска, когато си виновен за нещо конкретно или не си направил нещо. В момента секторът не функционира и напрежението е огромно. Секторът е блокиран от заразата, но не съм я предизвикала аз“, казва Ангелкова, която отбеляза, че не само туристическият бранш в България е в подобна ситуация.

Според нея са предприети мерки за подпомагане на бранша. Министърът на туризма отбеляза, че правителствените мерки в помощ на бизнеса обхващат и туроператорите, а освен тях са били обсъдени и мерки на ниво ЕС като създаването на Европейски компенсационен фонд.

„Има предприети конкретни финансови мерки, включително с възможности за безлихвено кредитиране, макар че не се казва кредитиране за туроператор, те обхващат предприятия, работещи на територията на страната и отговарящи на условията“, заяви Ангелкова.

Министърът на туризма е оптимист за летния сезон и стартирането му на 1 юли.

В момента се обсъждат мерки с браншовите организации като НХРА и Националният борд по туризъм какви мерки да бъдат предприети, за да се отговори на изискванията за социална дистанция по време на сезона.

Обсъждат се варианти хотелите да бъдат заети на 50% или на две трети от капацитета си, за да се избяга голямото струпване на хора. Очакват се и предложения от бранша за пропускателни режими и часови пояси на хранене на туристите съобразено с капацитета на съответния хотел или заведение. Всичко това се прави в тясно сътрудничество с Националния оперативен щаб, обясни Ангелкова

Ще има и пренареждане на чадърите и шезлонгите по плажовете, а до дни ще бъде публикуван на сайта на министерството списъкът на ивиците, където няма да има такса за ползването им.

Трябва да има единна политика на отварянето на границите в ЕС и създаването на стандарт за пътуване, за да не се стигне до хаос, смята министърът на туризма.

Според нея не трябва да отменяме резервациите си за почивките си през юли и август, но тя отново призова да предпочетем българското Черноморие и да подкрепим родния туристически бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай