Андреева: Трябва да има втора каса, но няма ресурс

Министърът не търпи упреци от ГЕРБ

Андреева: Трябва да има втора каса, но няма ресурс | StandartNews.com

София. „За мен трябва да има повече от една здравноосигурителна каса, за да могат хората да избират кой да се грижи за тяхното здраве". Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в предаването „Здравей, България" по Нова. Тя обясни, че с втора НЗОК ще бъде направено по-прозрачно използване на финансовия ресурс. Въпросът е бил обсъден на политическо ниво, каза Андреева и продължи, че липсва ресурс за нормално функциониране на втора каса.

„Здравната стратегия ни трябва, за да започне нещо да се случва в здравеопазването в България", допълни още министърът.

„Твърде дълго имаше мъчително мълчание в сектора. Всеки разбира, че финансовият ресурс в системата е ограничен. Задлъжняването на болниците се дължи на недостатъчно финансиране на дейността", продължи коментара си Андреева и увери, че се търсят механизми за намаляване. Тя посочи, че това може да стане и чрез намаляване на болниците, които сключват договор с НЗОК.

"Има разбиране сред политическите партии, че това трябва да се случи. Тук трябва да се каже, че за да се изгради втора здравна каса, втори стълб, трябва да има финансов ресурс, за да се стартира. Този финансов ресурс от 1,4 млрд. лева, натрупан в продължение на години до 2010 г., се натрупваше в здравната каса и целта на тези пари беше да се направи реформата в здравеопазването, тези пари, обаче, ги няма", обясни Андреева. Тя бе категорична, че тези пари са прехвърлени в бюджета на държавата в края на 2010 г., с промяна в закона, „за да запълват дефицити на бюджета". „Това е най-непрозрачното изхарчване на парите на хората и най-непрозрачното прибиране на едни пари от едно място в някакъв общ кюп. Така и не се разбра къде отидоха тези пари – дали за магистрали, дали за подслушване. Не се знае", каза здравният министър.

Таня Андреева обясни, че не приема упреци от ГРЕБ за нейната работа, защото те са единствените, които „са пипали парите за здраве на хората с лека ръка" и не са направили нищо. „Толкова дълго нищо не се е правило, че моля, не очаквайте за 6 месеца всичко да се промени в здравеопазването", каза още министърът на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай