Александър Йорданов разкри премиера. Изненадата

Предложението за ротация на парламентарния шеф е глупаво и шантаво, каза евродепутатът

Александър Йорданов разкри премиера. Изненадата | StandartNews.com

Бившият председател на 36-ото НС Александър Йорданов, сега евродепутат, разкри премиера и направи анализ на ситуацията  в парламента.

"Предложението за ротация на председателя на НС е глупаво и шантаво, такова нещо няма в демократичната практика на Европа", заяви в "Денят започва с Георги Любенов", заяви Йорданов.

ВИЖ ОЩЕ: Екшън в БНТ заради Борисов. Харизанов и Хаджигенов на нож

По думите му в нито една европейска държава няма такова ротиране на председатели на парламента.

ВИЖ ОЩЕ: Народът меси козунаци, Борисов - кабинет

"Това е абсурдна идея и препоръчвам да се откажат от нея. Партията, която е спечелила изборите, има право да излъчи председател на парламента", допълни Александър Йорданов.

Според Александър Йорданов всички опити за схеми на правителства водят до дестабилизация на държавата и отслабване на позициите на България в Европейския съюз.

"Винаги за премиер се издига лидерът на партията. Така се поема политическа отговорност", добави Александър Йорданов и подчерта, че влизането в Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване са основни задачи. Той не уточни дали настоява Бойко Борисов като лидер на партията, спечелила изборите, да бъде премиер.

По думите му, ако първите две политически сили се обединят, ще има стабилно мнозинство, като ако тази коалиция стане факт ще спечелят и двете партии.

"Така парламентът ще има хоризонт от 4 години, в договарянето за програмите на управление могат да се разпростират според броя на процентите, които са им дали избирателите на изборите", заяви Йорданов. Според него ПП и ДБ говорят "като неокомунисти - крайно и безалтернативно". "Румен Радев се възползва от ситуацията", каза още Александър Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай