Народът меси козунаци, Борисов - кабинет

ГЕРБ и ПП-ДБ захванаха правителственото тесто, чака се втасването

Народът меси козунаци, Борисов - кабинет | StandartNews.com
  • ГЕРБ и ПП-ДБ захванаха правителственото тесто, чака се втасването
  • БСП сипа лимонтузу, ДПС даде маята, ИТН донесе бадемите

И запретна Борисов ръкави... Докато народът трескаво се подготвяше за Великден, захващайки козунаци и боядисвайки яйца, лидерът на ГЕРБ започна да меси кабинет. Като оправен майстор - още от сряда вечер.  Традицията преди най-важния празник в православието повелява приготовленията за тържествената трапеза да се направят на Велики четвъртък, но ако софрата е голяма, може и от по-рано. Никога по-късно. Защото петък, най-тъжният ден за християните - на Божието разпятие, е време за траур и скръб. А събота - за молитви.

И докато мъжете през зъби плащаха за скъпите  брашно, захар, мляко и яйца, а жените им заплашително въртяха точилки, в парламента почистиха най-голямата готварска маса, подредиха купите с продукти и

  • извадиха рецептурните книжки

Най-краткото пленарно заседание - 15 секунди в четвъртък, даде старт на най-дългите разговори от 2 години насам. Два часа не стигнаха на ГЕРБ и ПП-ДБ, за да си кажат кой сипа захар в салатата и сол десерта. "Промяната" все още стиска горчицата: кабинет с мандат и участие на ГЕРБ - не. Но вече призна, че по много теми готварските предписания на двете коалиции са еднакви. Шенген, еврозоната, правосъдната реформа, бюджетът, обедняването са все проблеми, по които различия няма. Затова решението първият и вторият в парламента да изготвят обща законодателна програма дойде логично. Заедно с екзотичния ордьовър на Асен Василев председателят на парламента да е ротационен - през два месеца на първия стол да се въртят хората на ГЕРБ и на ПП.

С първото ястие обаче дойде и първото разделение. Лагерите в ПП-ДБ ясно се очертаха.

  • Варенето на великденски яйца напука отношенията

на десните. Готови сме за разговори, но не и кабинет, кадруван от Борисов, скочи първи лидерът на ДСБ. Имаме задача да направим правителство въпреки Атанас Атанасов, отговори му шеф готвачът на ГЕРБ. И политическата Кухня на Ада продължи да клокочи.

Лимонтузу в партийния козунак сложи Корнелия Нинова. Няма да подкрепим Росен Желязков за председател на НС, няма да подкрепим ротационен шеф на парламента, няма да си променим позицията за войната, три пъти отсече лидерът на БСП. И каза, че работната група в момента е само между ГЕРБ и ПП.

За разлика от нея ДПС добави маята. Пихме кафе и ще пием кафе, каза лидерът Мустафа Карадайъ след срещата между Борисов и Движението. За да се случи тя, шефът на ГЕРБ сам почука на врата на ДПС в парламента.

В това Народно събрание евроатлантическите формации на база ценности и принципи могат да сформират конституционно мнозинство за истинска съдебна реформа. За нас тя

  • минава през промени в Конституцията

както пише и в доклада на Венецианската комисия, посочи Мустафа Карадайъ. И припомни, че ДПС разписаха промени в основния закон и ги дадоха на всички парламентарни групи. Така че - има една основа, на база на която можем да правим разговори и по тази тема, категоричен бе лидерът на ДПС.

Промени в конституцията не влизат в обхвата на това, което се обсъжда в момента, спихна Асен Василев политическото тесто. Но само час по-късно стана ясно, че то добре втасва.

Започнахме разговор и за конституционна реформа. Убедени сме, че дълбока реформа на правосъдната система би могла да се случи единствено и само чрез такава. Затова в миналия парламент по наша обща инициатива бе създадена комисия по конституционни въпроси. Някои групи имат проекти за изменение на конституцията. Предлагаме в тази комисия да започне такова обсъждане и да търсим конституционно мнозинство, каза Десислава Атанасова на

  • общ брифинг с Христо Иванов и Николай Денков

Всичко по реда си, заяви ИТН и обяви, че най-важно е парламентът да има председател, за да заработи. Но отиде на срещата с ГЕРБ, носейки бадеми за украсата на козунака - общи позиции по Шенген, еврозоната и РС Македония.

Досущ като шеф Виктор Ангелов Борисов лавираше и с черпака, и с тона. В началото на преговорите намекна, че ГЕРБ може да подкрепи правителство на втория мандат. По средата каза, че кабинет без премиер от ГЕРБ не е възможен.

Опитните сладкари знаят, че колкото повече се меси тестото, колкото по-дълго се оставя да втаса след всяко месене, толкова по-хубаво става. Особено за козунак. Родопските баби пък учат, че най-вкусно е битото тесто - което удариш 100 пъти в масата.

Случайно или не в края на първото замесване на правителственото тесто Борисов загадъчно написа във Фейсбук: Денят в едно изречение -

  • силата на търпението

е в способността да изчакаш. Но изпитанието е в това как се държиш, докато чакаш! Тестото за кабинета бе захванато. Започва втасването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай