Африканска държава ли сме? Експерт зове за широка дискусия за Конституцията

Наблюдаваме процес на африканизация на българската политика, казва Борислав Цеков

Африканска държава ли сме? Експерт зове за широка дискусия за Конституцията | StandartNews.com

Източник: БНТ

Промените в Конституцията не бива да се претупват, трябва да има широка дискусия. Наблюдаваме процес на африканизация на българската политика, защото това е африканският начин. Няма диалог за общото благо. Наблюдаваме междуплеменна война за взаимно унищожение. Така описа пред БНТ ситуацията докторът по конституционно право доц. Борислав Цеков.

"Няма как да говорим за върховенство на Конституцията без висшите конституционни органи да изпълняват свои основни правомощия, свързани с жизнено важни сфери на държавния, социалния и икономическия живот", каза той.

"Има тълкувателно решение на конституционния съд във връзка с инспектората, след което има и едно определение във връзка с ВСС. Там има много сериозна критика към Народното събрание като орган по избора, но се признава, че няма ефективен инструмент, с който НС да бъде принудено да си осъществи конституционно вменените задължения", уточни адвокатът от Инициатива "Правосъдие за всеки" Емил Георгиев.

Според Георгиев политическото мнозинство си е поставило за цел конституционните изменения и бюджета. "След като се постигне консенсус е въпрос на политическа сделка да има някакво последователност в избора на регулаторите", обясни той.

По думите на Борислав Цеков регулаторните и контролни органи в държавата имат ключово значение за цели сектори.

"Комисията за защита на конкуренцията - огромно влияние, Комисия за защита от дискриминацията, също изключително важен орган", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай