АФП: Борисов е и харизматичен, и упорит

Изборите ще покажат може ли да се справи с проблемите на най-бедната икономика в ЕС

АФП: Борисов е и харизматичен, и упорит | StandartNews.com

София. "Бившият бодигард Бойко Борисов, който ще се бори за нов мандат като премиер на България по време на парламентарните избори в неделя, е както харизматичен, така и упорит". Това се посочва в анализ на АФП.

Изданието посочва, че драматичният начин, по който през февруари завърши първият мандат на Борисов показва, че тези качества може да не са достатъчни, за да се справи с дълбоките проблеми, пред които е изправена най-бедната икономика в ЕС.

"53-годишният Борисов напусна властта на фона на гнева, породен от бедността, цените на тока и корупцията, който понякога прерастваше в бурни улични протести. Седем души се самозапалиха", пише в анализа на предизборната ситуация в България.

"Якият мъжага заяви, че е ужасен от вида на кръв, пролята по улиците на София по време на протестите ден преди да подаде оставката си. Тогава анализатори го заподозряха в неискреност и видяха в действията му хитър тактически ход, с който Борисов спаси дясната си партия ГЕРБ, като се оттегли временно, вместо да му се налага да се справя с обществения гняв през следващите пет месеца, през които му оставаха да управлява.

Въпреки това напрежението оказа своето влияние и здравият и як любител футболист и тенис играч бе хоспитализиран на два пъти заради високо кръвно налягане.

Борисов бе обвиняван, че концентрира твърде много власт в ръцете си, а икономистите смятат, че той не си е спазил предизборните обещания за реформирането на здравеопазването, образованието, пенсионната и социалната система.
В опит да отговори на очакванията на ЕК, бившето ченге също така обеща безкомпромисна война срещу организираната престъпност и корупцията. Борисов дори казваше, че се е отказал от много приятелства, за да не го обвиняват във фаворизиране", пише АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай