Адемов: 200 бежанци ще учат български

Всички мерки ще ни струват общо 370 600 лева, обясни министърът

Адемов: 200 бежанци ще учат български | StandartNews.com

София. Бежанци със статут у нас ще учат български. Това стана ясно от министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов. "В Националния план за действие по заетостта за 2014 година има заложени пари за включване на 200 души със статут на бежанец или с хуманитарен статут в обучение по български език", обясни той, цитиран от БГНЕС.

По 450 лева за 180 часа курс по български ще отпусне държавата, уточни Адемов. Обучение на 100 бежанци за придобиване на професионални квалификации също ще бъде финансирано, а 100 души, които са показали добри резултати при обучението си и са го завършили успешно, ще получат заетост, стана ясно още от министъра.

През 2014 година трябва да се осигури и субсидирана заетост на безработни лица в областни и общински администрации. Целта е да се повиши капацитета на администрациите за работа с бежанците.

Всички мерки ще ни струват общо 370 600 лева.

"Ние разчитаме и на това бизнесът да създава работни места, остава погрешното впечатление, че с парите от Националния план по заетостта трябва да решим всички проблеми на пазара на труда. Трябва да разкрием 250 000 работни места, а целта на тези пари не е да създават работни места, а да подобряват квалификацията, да създават заетост на хората от рисковите групи", каза Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай