НС прие правила за избор на нов Главен съдебен инспектор

 НС прие правила за избор на нов Главен съдебен инспектор | StandartNews.com

София. Народното събрание утвърди процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документи и изслушване на кандидати за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. За утвърждаването на правилата гласуваха 130 депутата със „за", пет бяха„против" и нямаше "въздържали се", съобщи "Фокус".

Издигането на кандидатури предложенията за кандидат се правят до Комисията по правни въпроси в писмена форма от народните представители или парламентарни групи в срок до 30 януари 2015 г. включително, според приетите правила. Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации могат да предлагат кандидатури за главен инспектор в Инспектората на ВСС на парламентарните групи.

Комисията по правни въпроси на отделно заседание, предхождащо изслушването, проверява дали предложените кандидати отговарят на изискванията за заемане на длъжността главен инспектор в Инспектората към ВСС и представените от тях документи. В случай, че Комисията по правни въпроси установи, че кандидат не е представил всички необходими документи, тя го уведомява, че може да ги представи в срок от 5 дни от уведомлението.
Комисията по правни въпроси изслушва допуснатите кандидати. Вносителят на предложението представя кандидата в изложение до 2 минути. На кандидата се дава възможност да допълни данни от професионалната си биография и да представи концепцията си за работата като главен инспектор в Инспектората към ВСС в изложение до 15 минути за всеки кандидат. Народните представители могат да задават въпроси към кандидата, включително и такива от становищата, постъпили от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейности, висши училища и научни организации. Времето за изложение на въпросите е до 3 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай