92 000 българи нямат валидни документи преди изборите

92 000 българи нямат валидни документи преди изборите | StandartNews.com

София. 92 000 българи нямат валидни документи за самоличност дни преди предсрочните парламентарни избори на 12 май. За тях гишетата на паспортните служби ще работят извънредно във всички дни и на самите избори.

Всеки ден до неделя гишетата за издаване на нови документи за самоличност ще работят от 8:30 до 17:30 часа. Днес опашки от желаещи пред гишетата нямаше, а от МВР обясняват, че всяка година около 20 000 души изобщо не подменят документите си, съобщи бТВ.

По думите на директора на Дирекция „Български документи за самоличност" в МВР Мария Костадинова повечето от хората с невалидни документи живеят в чужбина и то в страни извън Европейския съюз. Тя обясни, че броят на изтеклите докоменти за самоличност намалява с 300-400 на година, но се задържа около 20 000.

Утре до обяд е крайният срок за подаване на заявление за гражданите, коитоискат личната им карта да е готова до неделя и това да стане с обикновена поръчка.

„До петък ще работят центровете, където се отпечатват личните карти. В събота и неделя само се дават готовите лични карти, и се приемат заявления за нови и удостоверения," обясни Мария Костадинова.

До обяд във вторник 53 души в цялата страна са поискали да гласуват с удостоверение. То се издава за няколко минути, но само ако предварително сте подали заявление за нова лична карта. Оказа се, че при повечето хора причина за смяната на документи е пътуване или работа в чужбина, но не и желанието да гласуват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай