85% БГ гласоподаватели критикуват политиката

85% БГ гласоподаватели критикуват политиката | StandartNews.com

София. 84,8 % от гласоподавателите са настроени критично към състоянието на демокрацията в България – 43,3 % не са особено удовлетворени от нея, а 41,5 % се определят като напълно неудовлетворени от развитието на демокрацията в България. Това сочат данни на онлайн приложението „Време за избор", което се позовава на 5 400 анкетирани потребители.

Повече от една четвърт, (26,4 %) от попълнилите въпросника на "Време за избор", все още не са решили за кого биха гласували на предстоящите избори на 12 май 2013 година. Съществена част от попълнилите въпросника, (18,8 %) са посочили, че предпочитат да не споделят партийните си предпочитания, а едва 6,0 % са отбелязали, че няма да гласуват.

Готовността за повторение на вота си от парламентарните избори през 2009 година са изразили: 37,2 % от онези, които са гласували за ГЕРБ; 55,7 % от гласувалите за Коалиция за България; 50,8 % от гласувалите за Атака и 52,2 % от гласувалите за Синята коалиция. Най-съществен е относителният дял на онези, които все още не са решили за кого да гласуват сред избирателите от 2009 година на ГЕРБ (28,9 %) и на Коалиция за България (20,3 %).

Водещо значение при определянето на предпочитаната политическа партия или коалиция има близостта на политическите идеи – 44,1 % от попълнилите въпросника са отбелязали този отговор. Най-рядко посочваната причина е очакването партията да окаже лична подкрепа или да помогне на семейството на анкетираните – едва 2,4 % от българските избиратели са посочили това като мотивация за партийния си избор.

В Румъния, през декември 2012 година, резултатите от проведеното изследване показват отново на първо място близостта до политическите идеи, (23,9 %) но на второ място като причина е посочено неодобрението към опонентите на съответната политическа партия (16,2 %), а очакване за лична и семейна полза от партията са изразили 12,2 %. Най-рядко посочваният аргумент за партийни предпочитания е харесването на партийния лидер – 2,6 % от всички, отговорили на въпросника.
Независимо от съществените различия в политическия контекст в Гърция, проведеното през май 2012 година изследване там показва, че в най-голяма степен избирателите се идентифицират с политическата програма на партията - (33,9 %), на второ място с убедеността за ефективното решаване на проблемите - (31,3 %), а най-рядко определящи за избора им са личните им отношения с партията – 1,2 %.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай