60:40 става 80:20 за туризма

Допълнително се одобрява за този сектор 290 лв. на заето лице

60:40 става 80:20 за туризма | StandartNews.com

Министерският съвет одобри новия дизайн на мярката 60:40, която за сектор туризъм става 80:20, тъй като допълнително се одобрява за този сектор 290 лв. на заето лице, която помощ може да се използва съвместно с мярката 60:40. Това заяви на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя подчерта, че мярката 60/40 отчита всички специфики, свързани със сектор "Туризъм", включително и сезонния характер. По тази мярка могат да се възползват лица, които са наети от 1 юни и няма тези допълнителни ограничения, които са свързани със сезонния характер на сектора.

Отделно от това за сектора са отделени 50 млн. лева по линия на програмата за наемане на регистрирани безработни в бюрата по труда. Всеки работодател, който наеме такова лице ще получава 610 лв. - т.е. минималната работна заплата.

С новия дизайн мярката ще бъде много полезна за заетите в сектора, каза Ангелкова.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева уточни, че до момента по мярката 60/40 са изплатени 130 млн. лв. Те запазват заетостта на 150 000 души.

Общият брой на заявленията е за около 17 000 и е за около 300 000 работни места.

С новия дизайн се очаква да се обхванат около 300 000 работни места, като разходваните средства ще са до около 1 млрд.

Разширяват се част от секторите:

За сектор здравеопазване се допълват икономическите дейности, за които няма договор с НЗОК, като дейност на лекари по дентална медицина, балнеологични центрове, спа центрове, кръвни банки и други дейности, регистрирани в този икономически код.

Частните ясли също ще имат възможност да кандидатстват по новата мярка.

Включва се и кодът, свързан с други образователни дейности - центрове за професионална квалификация и които предлагат обучителни програми и т.н.

В следващия период от 3 месеца на действие на мярката, няма да има изискване работодателите да са платили данъците и осигуровките за 2020 г. Но тези данъци трябва да бъдат декларирани като дължими.

Могат да кандидатстват и структури, създадени от общините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай