2267 училища с военно обучение

Четири ВУЗ-а са проявили интерес към лекторски часове по отбрана

2267 училища с военно обучение | StandartNews.com

София. Занятия по отбрана вечер се водят в 2267 средношколски паралелки от 9-ти и от 10-ти клас в цялата страна. Имам сведения, че десетокласниците проявяват по-голяма интерес. Това обяви военният министър Ангел Найденов на заседание на Обществения съвет по отбранителна политика. Неговата тема е "Принос на неправителствените организации за военнопатриотичното възпитание".

660 военни и цивилни служители от структурите на Централно военно окръжие, както и военни от ВС, ръководят заниманията в училищата, стана ясно от Найденов. И изтъкна, че те не получават заплащане за уроците.

Министър Найденов каза още, че задължителното военно обучение се провежда в часа на класния ръководител, за да може учениците да получат знания за отбраната на страната и за действия при кризи от военен характер. Със средношколците в IX и X клас се води теоретично обучение, а във вузовете заниманията са на доброволен принцип. "Вярно е, че напоследък се заговори за военното обучение във висшите и в средните училища, особено покрай приети миналата година наредба за условията и реда за разкриване и осигуряване на курсове по начална и/или специална военна подготовка във висшите училища и за подготовка на учениците от средните училища", каза министърът, цитиран от БГНЕС.

Курсове по начална и специална подготовка се провеждат във Военна академия и висшите училища. В гражданските висши училища ще могат да се провеждат курсове и по специална военна подготовка, стана ясно от Найденов. До края на април тази година висшите учебни заведения в страната трябва да изпратят заявки за обучение на техни студенти в тези курсове. До момента 4 ВУЗ-а са проявили интерес, уточни военният министър. Разходите по курсовете са на Министерство на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай