„Златна липа" ще бъде кинофест на зрителите

„Златна липа" ще бъде кинофест на зрителите | StandartNews.com

Стара Загора. Празник за зрителите – така може да се нарече международния филмов Фестивал "Златната липа", който ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни. Филмите ще се прожектират безплатно в залата на оперния театър и регионална библиотека „Захари Княжески", съобщиха от общината, с чиято подкрепа се реализира първото издание на феста. В програмата са включени 31 филма от 14 европейски държави в четири категории - конкурсна, извънконкурсна, българско кино и съпътстващи културни събития.

Конкурсната програма включва 12 филма и ще бъде оценявана от международно жури с председател проф. Вера Найденова. Сред членове му са унгарският режисьор Ласло Ковач, сценаристът и драматургът Юрий Дачев, грузинският режисьор Давит Джанелидзе и руската актриса Алена Ивченко.

В извънконкурсната програма освен игрални филми, ще бъдат показани и няколко силни заглавия от европейското документално кино.

Фестивалът ще предложи на своята аудитория цяла палитра от поддържащи събития. Представяне на книгите за Иван Андонов и Григор Вачков, изложба на киноафиши и творческа дискусия на тема "Ново българско кино" са част от тях.
Голямата българска актриса Мария Статулова ще бъде първия носител на наградата "Златната липа" за цялостен принос в киното. Тя ще посади и първата липа в във фестивалната „Алея на липите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай