Зимата яко ще се мръзне. Брюксел намалява градусите в сградите

Европа приема кризисен план за извънредно енергийно положение

Зимата яко ще се мръзне. Брюксел намалява градусите в сградите | StandartNews.com

Тази зима яко ще се мръзне. Брюксел отсега ни подготвя за студ в сградите заради липсата на руски газ.

Не повече от 19 градуса да бъде температурата в обществените сгради през следващата зима. Това е една от мерките, които Европейската комисия предлага в кризисен енергиен план, който предстои да бъде представен следващата седмица в Брюксел, предаде БНТ.

Еврокомисията предлага драстично намаляване на потреблението там, където това е възможно. Домакинствата не могат да бъдат задължение, но ще бъдат приканени да намалят значително температурата.

Брюксел се надяваше европейските газови хранилища да бъдат запълнени до 80 процента в началото на отоплителния сезон. Ако Русия не възстанови подаването на газ по "Северен поток" 1, което в момента е спряно за поддръжка, в началото на зимата европейските газови хранилища ще бъдат запълнени на не повече от 65-71 процента, сочат прогнозите.

Затова от държавите ще се очаква да изготвят кризисни планове за потребителите и производствата, които приоритетно ще се нуждаят от помощ в случай на криза. Страните-членки, които имат по-големи газови залежи, ще трябва да помагат на съседите си, ако се наложи.

"Според сега действащите правила за сигурността на европейските доставки, всички държави-членки са задължени да действат солидарно. Те са длъжни да помагат на съседите си в случай на нужда. В този критичен момент солидарността между държавите-членки е от изключително значение. Работейки заедно, можем да осигурим сигурност на енергийните доставки в ЕС. Едностранни действия от страна на държавите само ще влошат ситуацията", заяви Тим МакПи - говорител на ЕК.

Унгария беше първата, която предприе едностранни действия, обявявайки извънредно енергийно положение със забрана на износа, без да предупреди Брюксел.

"С тези мерки ще сме в състояние да осигурим достатъчно енергия през зимата и да поддържаме тавана на сметките за битови услуги. Целта на извънредното енергийно положение е да се подготвим за предстоящите енергийни предизвикателства", коментира Гергели Гуляш - началник на кабинета на Виктор Орбан.

Брюксел днес даде Будапеща на Съда на европейския съюз заради друга дискриминационна мярка в областта на енергетиката - решението да предоставя отстъпки в цените на горивото на бензиностанциите само на автомобилите с унгарска регистрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай