Жертвите на метанола са все повече и по-млади

Жертвите на метанола са все повече и по-млади | StandartNews.com

И 75 мл опасна течност за чистачки може да те убие, алармира евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Емил Радев

- Г-н Радев, внесохте в Европейската комисия (ЕК) писмен въпрос относно въвеждането на ограничение за съдържанието на метанол в течността за чистачки и денатурирания алкохол. Кои са основните тези във вашето питане?
- Зачестиха случаите на отравяния с метанол в течност за чистачки, денатуриран спирт, антифриз и нелегално приготвени алкохолни напитки. За съжаление, жертвите са все по-млади хора. Последиците от консумацията на метанол са много тежки за организма. През 2015 г. Полша направи предложение пред Европейската агенция за химикалите, в което предлага ограничаване на концентрацията на метанол в течността за чистачки и денатурирания алкохол на 3%, поради възможността да увреди здравето. Докладът представи доказателства, че съдържанието на метанол в течността за чистачки и денатурирания алкохол води до отравяния в голям брой европейски държави. На 9 декември т.г. Комитетът по анализ на риска на Агенцията излезе със становище, което подкрепя полското предложение за ограничаване на метанола в продукти за масова употреба като течности за чистачки и предложи съдържанието му в тях да не надхвърля 0,6% обемни единици.
- Колко време ще отнеме на европейската администрация да вземе конкретни мерки и да въведе ограничения?
- Надявам се след доклада да се действа много по-бързо. Защото Агенцията на практика отказа да квалифицира метанола като опасен и токсичен. Това доведе до анализ на риска, направен от Комитета.
- Какви рискове за здравето крие метанолът в течността за чистачки?
- При поглъщане на съвсем малки количества - под 100 грама, настъпва смърт. Ако човек все пак се спаси, са възможни сериозни увреждания на нервната система и огромни поражения за целия организъм. Най-страшното е, че този продукт не е с добре защитени капачки и малките деца няма да се спрат от предупредителни етикети. Европейските държави започнаха да предприемат самостоятелни мерки. От 1 юли 2015 г. Дания въведе национално ограничение и забрана за продажба на смеси, квалифицирани като остро токсични като метанола. Подобни забрани има и в Швеция, Норвегия, Литва, Германия и Австрия. Във Финландия течността за чистачки вече съдържа от 20% до 100% етанол, който е много по-безопасен.
- Имате ли информация дали опасна течност за чистачки се използва у нас и какъв е пазарният й дял?
- Всички течности за чистачки, които се продават у нас, са с метанол. Етаноловите са незначителна част от пазарния дял. В течност за чистачки, която издържа до минус 30 градуса, съдържанието на метанол е 35%, което е изключително много. Ако то е 0,6 на сто, за фатален край трябва да се погълнат над 5 л от течността, а при 35 на сто - само 75 мл.
- Колко са отравянията и опасните инциденти, свързани с метанола в течността за чистачки?
- В доклада последният описан случай в България е от 2013 г. Според Националния център за отравянията само в Западна България е имало между 15-30 случая годишно, завършващи със смърт или увреждания от злоупотреба с денатуриран спирт. В Южна България е имало 13 случая на интоксикация с метанол, 7 от които с фатален изход. Ето, че наскоро в Якоруда имаше загинали от алкохол с метанол.
- Как може да се пресече алкохолната мафия в България, която убива?
- Единствените възможни мерки са в посока въвеждането на много по-стриктен контрол. Само лицензираните заводи могат да произвеждат алкохол за търговски цели. Те подлежат на стриктен контрол за опасни вещества и платени данъци. От друга страна, имаме малките казани и хората, които могат да варят ракия за собствено потребление до 30 л, но без право да търгуват с нея. За казаните над 500 л към момента се прави регулация за по-строг контрол. Защото там са основните производители на нелегален алкохол. Виждаме, че метанолът в него е в опасни количества, което води и до смърт. Даването на повече права на Агенция "Митници", за да контролира по-големите казани и възможността да не работят извън сезона, показва, че се стремим да контролираме производството извън големите заводи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай