Вторник,

Земеделският министър чака още вълнения по АЧС

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
171
Земеделският министър чака още вълнения по АЧС
A
A
A

От Китай по принцип се внасят екзотични продукти, като подправки и някои храни. В това отношение няма място за паника заради новия коронавирус, ако се спазват обичайните правила за хигиена и контрол. Тези продукти пътуват дълго, а коронавирусът не е издръжлив и няма как да оцелее, независимо от транспорта. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в интервю за бТВ.

„За съжаление без значение от това какво се прави и тази година ще мине под знака на Африканската чума по свинете (АЧС). Ситуацията е контролирана, но не и овладяна. Вирусът има своето развитие. Той е в пик при популацията на дивата свиня“, призна министър Танева.

Тя увери, че са взети всички мерки за ограничаване на заразата. „Всеки знае какво трябва да прави. Има пропуски сред стопаните, но имаме правила как да минимизираме щетите. Вирусът се развива, дивата свиня ще се депопулира, за да се спре разпространението на болестта“, заяви министърът на земеделието.

„В света и в Европа има увеличение на разпространението на АЧС. Най-много огнища - 28, бяха регистрирани по време на пика на заразата през юли. Сега няма активни огнища на болестта. Много тежка бе ситуацията, когато два големи свинекомплекса дадоха положителни проби за АЧС.“, посочи тя.

„Изпълнителната агенция за борба с градушките разшири обхвата на територията в Южна България. В Северна България започна последователна политика от 2016 г. Агенцията се управлява компетентно и щадящо. На практика сме готови с национално покритие със самолетен способ за борба с градушките в Северна България. Обработката на облака става при зараждането му, затова ефектът е по-голям“, обясни министър Танева.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички