Земеделският министър чака още вълнения по АЧС

Ситуацията е контролирана, но не и овладяна. Вирусът има своето развитие

Земеделският министър чака още вълнения по АЧС | StandartNews.com

От Китай по принцип се внасят екзотични продукти, като подправки и някои храни. В това отношение няма място за паника заради новия коронавирус, ако се спазват обичайните правила за хигиена и контрол. Тези продукти пътуват дълго, а коронавирусът не е издръжлив и няма как да оцелее, независимо от транспорта. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в интервю за бТВ.

„За съжаление без значение от това какво се прави и тази година ще мине под знака на Африканската чума по свинете (АЧС). Ситуацията е контролирана, но не и овладяна. Вирусът има своето развитие. Той е в пик при популацията на дивата свиня“, призна министър Танева.

Тя увери, че са взети всички мерки за ограничаване на заразата. „Всеки знае какво трябва да прави. Има пропуски сред стопаните, но имаме правила как да минимизираме щетите. Вирусът се развива, дивата свиня ще се депопулира, за да се спре разпространението на болестта“, заяви министърът на земеделието.

„В света и в Европа има увеличение на разпространението на АЧС. Най-много огнища - 28, бяха регистрирани по време на пика на заразата през юли. Сега няма активни огнища на болестта. Много тежка бе ситуацията, когато два големи свинекомплекса дадоха положителни проби за АЧС.“, посочи тя.

„Изпълнителната агенция за борба с градушките разшири обхвата на територията в Южна България. В Северна България започна последователна политика от 2016 г. Агенцията се управлява компетентно и щадящо. На практика сме готови с национално покритие със самолетен способ за борба с градушките в Северна България. Обработката на облака става при зараждането му, затова ефектът е по-голям“, обясни министър Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай