Здравният министър ще оздравява "болница на абсурда"

Здравният министър ще оздравява "болница на абсурда" | StandartNews.com

Стара Загора. "Бившите управлящи са закрили над 15 болници, и да допуснат структуроопределяща болница за 6 области да фалира – това минава всякакви граници на разумното." Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева след посещението си в най-голямото здравно заведение в Старозагорска област – университетската болница „Киркович" във вторник.

Според нея това е "болница на абсурда", в която механически са били обединени областната и университетската болница, но на практика са продължили да си функционират две отделни лечебни структури с всички дублиращи се звена – клиники и отделения със свои отделни шефове.

Болницата продължава да трупа дългове, те вече са 17 млн. лв. и са надхвърлили балансовата стойност на дружеството, която е 14 млн. лв. „На практика имаме едно декапитализирано дружество, една фалирала болница", призна Андреева, но увери, че няма да я закриват, за да не оставят без медицинско обслужване 6 области в Южна България.

До месец трябва да бъде приет оздравителен план, който ще включва всякакви мерки, включително и непопулярни и драстични. Министър Андреева не ги посочи, но очевидно ще става дума за съкращения на персонала и ликвидиране на дублиращите се звена. "Лично ще участвам в изработването на оздравителния план, който ще бъде обсъден с всички заинтересовани страни – синдикати, инспекция по труда и др.", увери министърът.

Новата шефка на болницата проф. Петрана Чакърова посочи, че задълженията към две от фармацевтичните компании са толкова големи, че те наистина могат да поискат обявяване в несъстоятелност на дружеството. Тя е отказала да подпише заявките за нови лекарства на шефовете на отделения и клиники, защото липсвала всякаква отчетност досега – каква е наличността, колко е средно месечният разход и др.

"Проблемът с неосигурените лица наистина тежи най-вече на общинските и държавни болници, но няма да искаме увеличаване на здравната вноска, тя остава 8%", увери още здравният министър. Според нея, ако болниците разполагат със специалисти и предлагат добри медицински грижи, мотивацията за здравно осигуряване ще се повиши.

Министър Андреева се въздържа да прогнозира колко ще бъдат парите за здраве в Бюджет 2014, но беше категорична, че повече средства ще има за спешната помощ, за психиатричните клиники, за лечебните заведения в риск.

"За 102 дни здравната министърка не може да се похвали с нищо реално свършено в здравеопазването. Вместо да реши проблема с лекарствата за онкоболните, приятелката на Моника Йосифова обикаля областните болници и премита с червената политическа метла. Предупреждавам я, че няма да и стигне мандатът да обиколи всички болници, които сме ремонтирали и оборудвали. Напомням и, че тя самата чукаше на вратата на ГЕРБ, за да пише здравната ни програма. По време на нашия мандат беше избрана за директор на болница Шейново заради професионализма и като лекар. Призовавам я и като министър да се държи професионално, а не да политиканства излишно". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира нападките на здравният министър по повод управлението на ГЕРБ. Той използва традиционно профила си в социалната мрежа Фейсбук, за да изкаже мнението си по актуални въпроси. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай