Здравният министър успокои Медицинския факултет на СУ

С преобразуването на „Лозенец“ в педиатрична болница няма никакъв проблем за съществуването на Медицинския факултет към Софийския университет...

Здравният министър успокои Медицинския факултет на СУ | StandartNews.com

С преобразуването на „Лозенец“ в педиатрична болница няма никакъв проблем за съществуването на Медицинския факултет към Софийския университет. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в интервю за бТВ.

„Той ще продължи да си функционира. Както няма проблем за студентите, както тези се учат сега, така и за бъдещите поколения, които се учат. Трябва веднага да кажа на преподавателите и на работещите в болница „Лозенец“, че те ще запазят своите академични длъжности. Действащата акредитация ще остане и за в бъдеще до изтичане на съответния период на акредитация. В същото време за всеки един от работещите в тази болница ще бъде направен анализ на работното място, на съответната клиника или отделение и ще се вземе решение къде ще бъдат пренасочени тези екипи, разбира се като им се гарантира работата“, каза още министър Ананиев.

Той обясни, че болница „Лозенец“ като многопрофилна детска болница ще бъде предназначена за лечение само на деца. По думите му това не означава, че ще бъдат закрити останалите отделения, които не са свързани с лечението на децата. „Болница „Лозенец“ ще бъде преобразувана чрез вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са пряко свързани с лечението на деца ще бъдат прелокирани към другите университетски болници в София, които са специализирани за даденото лечение за възрастни хора“, допълни министър Ананиев.

Ананиев каза, че „Лозенец“ е едно лечебно заведение, което се намира в прекрасна природна среда, в която децата ще се чувстват чудесно, техните родители също. „Това е един прекрасен парк, с много добра инфраструктура. Тази болница има някъде около 220 легла, за да бъде многопрофилна детска болница тя трябва да има поне някъде около 500-550 легла. Ние предвиждаме да изградим още един корпус с топла връзка между болница „Лозенец“ и новата сграда с оглед осигуряване на пълния капацитет на тази болница. Вчера се върнах от съвет на министрите на здравеопазването, разглеждахме новата финансова рамка“, каза Ананиев и уточни, че е разговарял с еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис.

„Той пое ангажимента да направи всичко възможно да осигури един допълнителен ресурс от европейски средства, колкото са ни необходими“, коментира още Ананиев. Според него като се вземе базата за новия корпус и топлата връзка ще трябват между 35 и 40 млн. лв. „Изграждането на една самостоятелна болница, сега ако започнем наново да изграждаме, ще струва някъде около 150 млн. лв.“, допълни той.

Появиха се предложения за още модели за реформа в здравеопазването, заяви още Кирил Ананиев. Той припомни за направената от него национална кръгла маса по двата варианта за реформа и че се е взело решение да се направят пет работни групи. „Тези пет работни групи продължават да работят. Дебатът е сериозен. Наложи се да удължа работата на работните групи с още две седмици, за да може да се консолидираме около един модел, който да бъде приемлив за повечето от българските граждани. Появиха се предложения и за други модели – френският и холандският“, каза Ананиев.

По отношение на френския модел, Ананиев обясни, че при тях освен, че здравеопазването се финансира през здравни каси, има кешово плащане в определен процент от цената на клиничната пътека от самия пациент. „Отделно един много по-сериозен пакет на доброволно застраховане“, коментира още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай