Защо Фейсбук се срина за 6 часа?

Компанията официално да не е коментирала причината за проблема, вече се появиха няколко обяснения

Защо Фейсбук се срина за 6 часа? | StandartNews.com

Всички онлайн услуги на Facebook имаха проблеми в продължение на повече от шест часа и бяха недостъпни за около 3 млрд. потребители. И макар компанията официално да не е коментирала причината за проблема, вече се появиха няколко обяснения, съобщава сп. Wired.

Компанията Cloudflare обяви, че алко преди мащабния срив, Facebook е пуснала т.нар. BGP ъпдейти до системите. Това е механизъм, който управлява и обменя данни за управление на трафика между автономни системи. Чрез него се създава и поддържа актуален списък на наличните трасета, за да могат данните да се придвиждат максимално ефективно по мрежата.

Заради неизвестен проблем от страна на Facebook, присъствието на сървърите на компанията е изчезнало от BGP списъка, обяснява Cloudflare. Техните DNS адреси също са станали недостъпни като следствие на проблема.

Facebook не е коментирала технически подробности. В официално становище компанията казва единствено, че е имало проблеми в настройките на рутерите, които управляват трафика между дейта центровете ѝ и няма данни за хакерска намеса. Служители на Facebook се извиниха неколкократно в социалните мрежи, както и самият Марк Зукърбърг.

Тъй като практически всички онлайн услуги на Facebook бяха недостъпни, не работеха и някои паралелни функции. Например влизането в профили в сайтове чрез Facebook име и парола. Спря работа и мрежата за онлайн реклами на Facebook.

Проблемът е засегнал и самите служители на Facebook и прилежащите компании. Вътрешните мрежи на компанията не са имали достъп до интернет и много от служителите не са могли да работят. Според непотвърдена информация, се е налагало физическо посещаване на дейта центрове, за да се отстрани проблемът, тъй като не е имало как да се направи връзка от дистанция, както се процедира обикновено.

Останалите части на Интернет също бяха натоварени заради липсата на Facebook и услугите ѝ. Cloudflare е отчела почти двоен DNS трафик, тъй като милиарди потребители са се опитвали многократно да се свържат с услугите на социалната мрежа. Twitter също се извини за ограничени проблеми с личните съобщения, които са се породили заради завишения трафик. Въпреки това не е имало проблеми за цялостното състояние на Интернет, тъй като другите компании са реагирали бързо да предприемат нужните мерки и да приемат увеличения трафик, пише "Вести".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай